FOTO  ŠKOLA NA GRANICI ŽUPANIJA Jednima udžbenici besplatni, drugima kupljeno zajedničkom akcijom

škola, Područna škola Polog, udžbenici, vijesti

Neujednačena praksa kada su u pitanju socijalna davanja, pomoć majkama, ili pak roditeljima u opremanju školske djece tema je o kojoj smo na portalu napisali nebrojeno članaka. Međutim, uvijek odraz takve prakse na terenu pošalje poruku snažnije nego bilo koji članak.

U ponedjeljak, 6. rujna 2021. g. školsko je zvono pozvalo i učenike Područne škole Polog. S obzirom da ŽZH ima besplatne učenike za sve osnovce, a HNŽ-nema polovina učenika ove škole na granici županija trebala je dobiti nove udžbenike, a druga polovica ne. Međutim, svi učenici škole, da ne bi bilo razlika istih među jednakima, dobili su nove udžbenike.  

Ta hvalevrijedna akcija rezultat je zajedničkih aktivnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Grada Mostara, Udruge Zvonigrad iz Pologa i Mjesne zajednice Dobrič Provo Grabova Draga koji su uspjeli osigurati potrebna financijska sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike škole.

„Takva suradnja ustvari je nastavak tradicije. Naime, P. Š. Polog po mnogočemu je posebna. Trenutno školu pohađa 109 učenika, raspoređenih u 9 odjela od kojih skoro polovica dolazi iz Dobriča, odnosno Zapadnohercegovačke županije, ostatak naravno iz Pologa, odnosno Hercegovačko-neretvanske županije. Neobičan zemljopisni položaj škole na samoj granici dvije spomenute županije, nije slučajan. Povijesni izvori potvrđuju činjenicu da u Pologu nije bilo dovoljno djece da se gradi škola te je odlučeno da se škola gradi na državnom zemljištu na granici naselja Pologa i Dobriča. Mještani Pologa dali su kreč i radnu snagu, a Dobričani su trebali dovući kamen za gradnju iz majdana kod Međina. Škola je započela sa radom 1932. g., a navedene činjenice stoje kao dokaz da bez zajedničkog djelovanja, škola ne bi niti postojala. Stoga ne čudi ponovno vidjeti zajedništvo na djelo“, kaže nam Stipe Vrljić, ravnatelj Treće osnovne škole.

Neopisiva je radost zavladala na licima učenika jer ništa ne može zamijeniti miris novih udžbenika. Iako sada spremno kreću u nove radne pobjede, svjesni su i odgovornosti. Stoga su obećali svoje udžbenike čuvati i lijepo uokviri kako bi ih mogle koristiti i generacije koje dolaze. No, ono najvažnije je da uoče snagu koju dobrosusjedski odnosi i suradnja mogu donijeti. Tradiciju koju su započeli njihovi pradjedovi, neka oni, naši đaci, naše bolje sutra, sa radošću njeguju i donose osmijeh na lica nekih novih klinaca iz Pologa i Dobriča.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.