ŠKODA OCTAVIA APSOLUTNI KRALJ TRŽIŠTA U ovoj godini u BiH uvezeno 46.954 vozila, od toga samo 6.655 novih

škoda, sindikati, češka

Tržište polovnih automobila u Bosni i Hercegovini i šire u Europi suočava se s nizom izazova. Nedavni pad prodaje u Europi, posebno u Njemačkoj, koja je glavni izvor uvoza za BiH, otvara pitanje potencijalnih promjena cijena i na domaćem tržištu. Uzimajući u obzir pad cijena polovnih vozila u Njemačkoj, postoji realna mogućnost smanjenja cijena i u BiH, piše Forbes.

Uprkos očekivanjima o smanjenju cijena, trenutna situacija pokazuje da su cijene polovnih automobila u BiH još uvijek visoke, s prosječnom cijenom oko 20 tisuća KM. Ovo je potaknuto nedavnim poskupljenjem troškova uvoza i općom neizvjesnošću uzrokovanom geopolitičkim faktorima i inflacijom.

Na tržištu dominiraju polovna vozila starija od 10 godina, čineći preko 55 posto ukupnog tržišta. Najtraženiji su modeli proizvedeni između 2007. i 2011. godine, uključujući marke kao što su Volkswagen, Opel, Fiat Punto, Audi A4 i Renault Clio.

Rast uvoza polovnjaka

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, u Bosni i Hercegovini, tržište polovnih automobila bilježi značajan porast tijekom 2023. godine. U prvih osam mjeseci ove godine, uvezeno je preko 11.000 više polovnih vozila nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupna vrijednost uvezenih vozila do kraja kolovoza dostigla je 683.7 milijuna KM. Ukupno je uvezeno 46.954 vozila, od kojih je 40.299 polovnih, a 6.655 novih.

Zanimljivo je da je najskuplje uvezeno vozilo u BiH u ovom periodu bilo Mercedes Benz Maybach S 680 4 Matic, procijenjen na preko pola milijuna KM.

Rast uvoza polovnih vozila i nije toliko iznenađujući, s obzirom na to da su razvijene zemlje u tranziciji ka električnim vozilima, dok su takva vozila manje dostupna bh. potrošačima zbog niskog životnog standarda. Ipak, primjećuje se i rast prodaje novih vozila, djelomično zahvaljujući nižim kamatnim stopama i povoljnijim uvjetima nabavke.

Najprodavaniji polovni automobil u Bosni i Hercegovini je Škoda Octavia III, model koji se proizvodi od 2013. godine i koji je postao “kralj BiH tržišta”. Dostupan po cijeni od oko 11,000 KM, Octavia III je često izbor firmi za svoje komercijalne potrebe, što rezultira visokom kilometražom i često oštećenim interijerima.

Zanimljivo je da se najveća potražnja u Bosni i Hercegovini odnosi na automobile starije od 10 godina, što potvrđuje kontinuiranu popularnost starijih modela uprkos sve većim troškovima održavanja i manjoj energetskoj efikasnosti.

Na koncu, zbog svoje niske platežne moći, građani BiH još uvijek čekaju na smanjenje cijena polovnih automobila.