SKB Mostar 20 milijuna KM za konsolidaciju

Bolnica na Bijelom brijegu SKB Mostar
Hercegovina.info

Vlada FBiH je danas izdvojila određena sredstva za konsolidaciju i/ili restrukturiranju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB Mostar) i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Odluke o financijskoj konsolidaciji ovih zdravstvenih ustanova donesene su na usuglašen prijedlog federalnih ministara zdravstva i financija, te na osnovu Zakona o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, priopćeno je danas iz Vlade Federacije BiH.

U Proračunu FBiH za 2022. godinu predviđena sredstva za ove namjene u prvoj fiskalnoj godini iznose 75 milijuna KM. Inače, za provođenje ovog zakona planirano je ukupno 225 milijuna KM u tri fiskalne godine za kliničke centre, kao i za opće i kantonalne bolnice u FBiH.

Odluke o financijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju SKB Mostar i KCUS-a donesene su nakon procjene podnijetih dokumentiranih zahtjeva za pokretanje postupaka financijske konsolidacije dugovanja i restrukturiranja, kao i odluka upravnih odbora ovih zdravstvenih ustanova.

U ovoj fiskalnoj godini za SKB Mostar predviđeno je 20 milijuna KM.

Kako je, između ostalog, navedeno u Programu, SKB Mostar je dugi niz godina u stanju nelikvidnosti.

Pored ostalog, ukupne obaveze za poreze i doprinose su na dan 31.12.2021. godine iznosile oko 59,2 milijuna KM i odnose se na dugovanja od 2008. do 2021. godine, a značajna su i dugovanja prema dobavljačima lijekova i medicinskog i ostalog materijala.

SKB Mostar treba provesti financijsku konsolidaciju i zbog neadekvatnosti kapitala.

Naime, akumulirani gubici su premašili ne samo polovicu već i ukupan iznos osnovnog kapitala i na dan 31.12.2021. godine su iznosili oko 86,3 milijuna KM iznad visine kapitala.

Za KCUS je, na osnovu današnje Odluke, predviđeno 10 milijuna KM

Za KCUS je, na osnovu današnje Odluke, predviđeno 10 milijuna KM u ovoj fiskalnoj godini. Prema Programu, prioritet KCUS-a je nastavak izgradnje Centralnog medicinskog objekta (CMB), posljednjeg iz Programa izgradnje novog Kliničkog centra na lokaciji Koševo.

Izgradnja CMB-a započela je 1989. godine, ali zbog ratnih dešavanja i nedostatka financijskih sredstava još nije završena. Ulaganje u izgradnju objekta za potrebe zdravstvene zaštite primarno se smatra društveno opravdanim ulaganjem.

U tom smislu, ulaganja u nastavak izgradnje CMB-a opravdana su završetkom već započetog projekta, koji će građanima Sarajevska županija, Federacije BiH i cijele Bosne i Hercegovine pružiti kvalitetnije zdravstvene usluge. Ova zdravstvena ustanova nema dugovanja zaključno sa 2021. godinom.

Kako ocjenjuju u Programu, završetak ovog projekta, kupovina visoko sofisticirane medicinske opreme i kvalitetno obrazovanje i stručno usavršavanje osoblja značajno će smanjiti potrebu naših građana da traže medicinski tretman u inozemstvu.

To će predstavljati značajan financijski efekt za KCUS i našu zemlju. Inače, financijska konsolidacija i/ili restrukturiranje SKB-a Mostar i KCUS-a obavit će se u razdoblju od deset godina, računajući od dana usvajanja ovih odluka i programa financijske konsolidacije i/ili restrukturiranja.