FOTO/VIDEO  Skandalozno: Zlatko Lagumdžija godinama uređuje Dnevnik FTV-a

Nakon završene konferencije za novinare SDP-a 27. veljače, Lagumdžija je prišao novinaru FTV-a Darjanu Babiću i dao mu smjernice kako treba da izgleda prilog u "Dnevniku" Federalne televizije tu večer.

Lagumdžija je novinaru istakao dijelove svog govora s konferencije koji su se kasnije našli i u prilogu emitiranom u "Dnevniku".

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je "Glasu Srpske" da predstavnici ove stranke stalno ukazuju na pristrasnost FTV-a i da su više puta isticali da je ta televizija, kao javni servis, u funkciji jedne stranke, umjesto svih građana.

- Nas snimak nije posebno iznenadio, osim što je bilo otvoreno i izravno uplitanje Lagumdžije u sadržaj priloga. Pristrasnost FTV-a prema SDP-u traje dugi niz godina, ali nažalost, ne možemo ništa promijeniti zbog zakonskih rješenja koja je nametnula međunarodna zajednica - rekao je Tihić.

On je ocijenio da je proces izbora rukovodstva FTV-a "kompliciran" i da se zbog toga nikada neće dobiti rješenje kojim bi bilo onemogućeno forsiranje jedne stranke u programu televizije koja bi trebao biti javni servis građana.

Predsjedavajući Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta BiH Petar Kunić rekao je "Glasu Srpske" da je snimak pokazatelj kako politika utječe na javni servis FBiH.

- FTV nije neovisan servis i očigledno je pod utjecajem Lagumdžije i tu se otvara veliki problem, jer je upravo FTV sijala najviše negativne energije u BiH i onda se može pretpostaviti da iza toga stoji SDP, s obzirom na utjecaj koji imaju na ovu televiziju - kazao je Kunić i dodao da mora doći do personalnih promjena na FTV-u.

Zamjenik predsjedavajućeg Povjerenstva za promet i komunikacije i lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić pokrenuo je inicijativu da se u Parlamentu BiH raspravlja o stanju i djelovanju javnih medija u BiH.

- Postalo je, nažalost, pravilo da su se neki javni emiteri, koje plaćaju građani ove zemlje, stavili u funkciju određene politike, a tu praksu nikako ne možemo nazvati demokratskom - naveo je Ljubić.

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Dragan Jerinić rekao je da mediji ne trebaju dozvoliti da budu predmet manipulacije, bilo da se radi o političarima, ekonomskim lobijima ili nečemu trećem.

- Kada je riječ o FTV-u, odavno je poznato da politika SDP-a na nju ima veliki utjecaj, a objavljeni snimak pokazuje puno toga - rekao je Jerinić i dodao da je uređivačka politika FTV-a pod uticajem SDP-a u posljednjih nekoliko godina.