Skandalozno: Jurčić je Lijanovićima dao 50 milijuna KM bez pokrića!

Petar Jurčić, razvojna banka, krediti
...od čega, prema neslužbenim informacijama, čak 20 milijuna nezakonito, dok je obavljao dužnost direktora "Hypo Alpe-Adria banke" Mostar, piše "Dnevni avaz".

Kredite, koji su im odobreni od 2008. do 2011. godine, Lijanovići još nisu vratili, a uplatili su manje od pet milijuna, pa ukupan dug Lijanovića danas iznosi oko 70 milijuna maraka!!!

Kreditni rizik

Agencija za bankarstvo FBiH još 2009. je uočila nepravilnosti, odnosno "nedozvoljene koncentracije kreditnog rizika" pri izdavanju kredita Lijanovićima. To dokazuje dokument ove agencije broj 03-2-1391-6/10, koji je u posjedu Avaza, a u kojem je "Hypo banci" naloženo da "obustavi obnavljanje ili novo odobravanje kredita, garancija, akreditiva i drugih plasmana Grupi Lijanović (Lijanovići d. o. o., Velmos Company, Slavo Ivanković)".

Ova mjera trebala je važiti dok se ne izvrši "usklađivanje najvećeg ukupnog izlaganja kreditnom riziku prema ovim osobama, odnosno ne osigura propisani kolateral, a u skladu sa Zakonom o bankama i odlukama Agencije".

No, i nakon izdate zabrane, Jurčić je, kako saznaje Avaz, osobno donio odluku da se i odobre novi krediti Lijanovićima. Iako je Agencija za bankarstvo FBiH bila dužna promptno reagirati nakon nalaza inspekcije, to se nije dogodilo. Tek nakon što je nova Uprava "Hypo banke" otjerala Jurčića, Agencija mu je oduzela licencu za rad. No, to mu nije smetalo da, kao Lijanovićev kadar, zasjedne na čelo NO Razvojne banke!

Izvor Avaza pojašnjava da je razlog zbog kojeg su Lijanovići doveli Jurčića na čelo NO Razvojne banke, osim zahvalnosti za odobrene kredite, plan da od Razvojne banke FBiH dobiju milijune maraka povoljnih kredita kojim bi vratili dugove "Hypo banci".

Politički krediti

No, očigledno je da im je zasmetao aktuelni direktor Ramiz Džaferović, koji je na Skupštini ove banke priznao da je bio pod pritiscima da odobrava političke kredite, ne samo Lijanovićima nego i Selimovićima. Zbog toga na Džaferovića i traju kontinuirani napadi SDA i NSRzB-a, kao i medija bliskih ovim strankama.

Jurčić je, naime, zadužio i SDA, jer je tokom mandata u "Hypo banci" Hilmi i Muji Selimoviću, tajkunima bliskim ovoj stranci, odobrio 44 milijuna KM kredita!

Finalizira se istraga zbog falsificiranja diplome

Iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo jučer su potvrdili da je u završnoj fazi, odnosno da se finalizira istraga protiv Petra Jurčića zbog falsificiranja diplome Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na osnovu koje je i zasjeo na čelo NO Razvojne banke FBiH.

Koliko je Jurčić oštetio Razvojnu banku, govori i podatak da je tijekom svog mandata na čelu NO primao visoke naknade u visini od dvije prosječne plaće mjesečno, odnosno oko 1.000 maraka nakon Uredbe Vlade FBiH.