Skandalozno: Jedemo otpatke iz zapadnih zemalja!

Domaća proizvodnja svakim danom sve više propada, što zbog neažurnosti nadležnih, što zbog, kako su rekli poljoprivrednici, nepotrebnog uvoza i osobnog profita pojedinaca.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac ukazao nam je na problem prekomjernog uvoza te nepostojanja nikakvih zapreka, zbog čega se uvozi sve i svašta.

- Naši inspektori vrše samo vizualnu kontrolu. Oni ponekad i ne kontroliraju šta se uvozi, jer da rade svoj posao, ne bismo umjesto krompira uvozili meso ili banane, što je bio slučaj. Kontrola je slaba i nikakva, a država gubi velike pare. Bh. tržište otvoreno je za uvoz prehrambenih proizvoda sumnjivog kvaliteta, i to samo zato što se za pojedine biljne vrste ne plaća taksa. To je krađa države - kazao je Usorac, prenosi Dnevni avaz.

On je podsjetio na slučaj kada su na banjalučkom smetljištu pronašli duboko zakopan krompir iz Egipta čije je sjeme, što je kasnije i utvrđeno, bilo zaraženo opasnom bakterijom.

Brojni problemi

- Imamo mnogo problema. Incidenti se događaju svakodnevno, a nadležne službe ne rade ništa da bi to spriječile. Naprotiv, kao da im se sviđa što truju svoje građane i uništavaju bh. poljoprivredu. Ovo je naročito izraženo na granicama sa susjednim nam zemljama, gdje se uvoze genetički modificirano voće i povrće, pogotovo na granici sa RS - dodao je Usorac, koji je naglasio da domaća proizvodnja pada sve niže, a do kraja ove godine, ali i idućih, možemo očekivati još više stranih, nekvalitetnih i sumnjivih proizvoda na bh. tržištu.

Slab izvoz

U Bosni i Hercegovini za devet mjeseci ove godine uvezeno je oko 157.000 tona voća i povrća. Porazno je da je u istom razdoblju BiH izvezla neznatnih 27.000 tona voća i povrća.