Skandalozno: Hercegovina Osiguranje ne isplaćuje nikome ništa

Na mom automobilu je prouzrokovana veća materijalna šteta koju ne mogu naplatiti, požalio nam se jedan od čitatelja. Nažalost on je samo jedan od više tisuća ljudi koji ne mogu do svog novca u Hercegovina osiguranju. Privremeni upravitelj Hercegovina osiguranja Slađan Bevanda potvrdio je da su obustavljena sva plaćanja od 15. travnja i da od tada nije isplaćeno ništa.

Privremena uprava

Hercegovina osiguranje kojim već tri mjeseca upravlja privremena uprava tone sve dublje, a Agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH koja je uvela upravu ne čini ništa kako bi situaciju u ovoj osiguravajućoj kući popravila. Poznato je da je nekada jedna od najjačih osiguravajućih kuća u Hercegovini od 1. veljače duguje nekoliko milijuna maraka samo radnicima Aluminija i Elektroprivrede HZHB po osnovu polica za životno osiguranje. Ovo ipak nije jedini problem Hercegovina osiguranja jer od 13. ožujka, od kada je uvedena privremena uprava, ne isplaćuju ni ostala osiguranja, između kojih najviše novca otpada na osiguranja motornih vozila.

Problemi se gomilaju

“Nismo od  Agencije za nadzor osiguranja dobili suglasnost da platimo ljudima štetu. Ima mnogo takvih slučajeva prometne nesreće su svakodnevnica i to se iz dana u dan gomila”, kaže Bevanda. Pojašnjava da na računima Hercegovina osiguranja ima “nešto novca”, ali da Agencija koja ima nadzor ne daje odobrenje za isplate. “Oni rade procjene stanja, ali ja sam inzistirao da se ova agonija presječe što je prije moguće”, kaže Bevanda.
Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije nisu nam mogli dati odgovor na pitanje da li automobile koji su osigurani kod Hercegovina osiguranja treba isključiti iz prometa jer u slučaju prometnih nesreća nije moguće naplatiti štetu.
“Polica je ugovor o osiguranju između osiguravajuće kuće i osobe i oni bi trebali stajati iza toga, ali kada se dogode stvari kao ta njihova nemogućnost plaćanja onda bi valjda trebali izgubiti status kod agencije”, kazao nam je glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak upućujući nas na Agenciju.

Agencija koči isplate

Bevanda nam je potvrdio i to da za sada, odnosno dok Agencija ne da odobrenje, nema ništa ni od isplata polica životnog osiguranja radnicima Aluminija i Elektroprivrede. Zbog navedenog predstavnici sindikata su poručili da će podići tužbu protiv Hercegovina osiguranja jer su svoj novac na računima trebali imati još prije tri mjeseca. Iako im je bilo obećano da će isplata početi nakon Uskrsa ili najkasnije do kraja travnja, Bevanda kaže da ne može reći kada će to biti jer je sve na famoznoj Agenciji. Ipak iz Agencije već duže razdoblje ne možemo dobiti odgovore na pitanja gdje je nestao novac od polica osiguranja koje su uplaćivali Aluminij i Elektroprivreda HZHB, kao ni hoće li itko odgovarati za nelegalnosti u Hercegovina osiguranju. Nakon ignorantskog odnosa prema našim upitima postavlja se pitanje što Agencija za nadzor osiguranja krije u Hercegovina osiguranju, te znači li njihova pasivnost ustvari produbljivanje agonije i svjesno vođenje Hercegovina osiguranja u propast.

Tužbe

Radnici mostarskog Aluminija i Elektroprivrede kažu da ih ne zanimaju problemi u ovoj kući te da će tužiti Hercegovina osiguranje ako im se premije ne isplate u razumnom roku. Predsjednik Sindikata Aluminija d.d. Mostar Samir Anić kaže da već nekoliko mjeseci pokušava mirnim putem riješiti spor i da će ako se ništa ne riješi ići prema osiguravajućoj kući s 850 tužbi. Osim Aluminijevih radnika tu je i oko 1500 potencijalnih tužbi radnika Elektroprivrede HZHB, čiji je sindikat kažu izgubio nadu da će se spor riješiti mirnim putem. Ako radnici ova dva poduzeća tuže Hercegovina osiguranje, što je sve izvjesnije, ova osiguravajuća kuća bit će potopljena, odnosno poslana u stečaj jer svaka polica osiguranja stoji od 5 do 7 tisuća maraka što je u konačnici dug od nekoliko milijuna maraka.

Zdravstveno osiguranje

U širokoj ponudi Hercegovina osiguranja je i polica zdravstvenog osiguranja osoba za vrijeme puta i boravka u inozemstvu. Ni ove police, kao ni police osiguranja imovine više se ne mogu plaćati. Tako će osoba koja plaća osiguranje zdravstveno osiguranje u slučaju ozljede u inozemstvu to isto osiguranje platiti sama jer su svi računi Hercegovina osiguranja blokirani.

dnevni list