Skandalozno: Doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar JNA napustio 1993!!!

...bivši „plavac" nenadano postao kadrovska uzdanica SDP-a. Riječ je o novoizabranom državnom doministru sigurnosti Mladenu Ćavaru iz Mostara, koji je radno mjesto u Upravi za neizravno oporezivanje, preko noći, zamijenio foteljom u Vijeću ministara BiH. I mada nije poznato kakve su reference dojučerašnjeg stručnog suradnika za suzbijanje krijumčarenja preporučile na funkciju doministra sigurnosti BiH, službeni Ćavarov životopis, prije nego što se 2002. zaposlio kao carinski inspektor u tadašnjoj federalnoj Carinskoj upravi, još je skandaloznija.

Piše: Suzana Mijatović-Slobodna Bosna

Mladen Ćavar je, naime, Srednju vojnu školu ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Rajlovcu pohađao od 1984. do '88. godine, nakon čega je s činom vodnika prve klase školovanje nastavio na Vojnoj akademiji u Žarkovu (Beograd). Vojnu naobrazbu mladi i perspektivni oficir JNA Ćavar nije prekinuo ni nakon što je jugoslavenska vojska započela agresiju na BiH, pa čak ni kada je JNA-topništvo, pod zapovjedništvom zločinačkog generala Momčila Perišića, ravnalo njegov rodni Mostar.

Prema izjavi koju je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH dao Mladen Ćavar, kada ga je kadrovska komisija SDP-a kandidirala za doministra sigurnosti, on je tek poslije raspada SFRJ „primijetio" da je došlo do međunacionalnih tenzija i u školskim ustanovama?! „Već 1992. godine moj status postaje upitan, a krajem godine sam i izbačen s Vojne akademije. Pošto sam bio aktivno vojno lice, morao sam da napišem molbu za prestanak službe", pojasnio je Ćavar, odgovarajući na pitanje što je bio razlog prestanka zaposlenja u JNA, koju je trajno napustio tek koncem siječnja 1993. Da ga, kojim slučajem, početkom '93. nisu potjerali iz JNA, Mladen Ćavar je danas, umjesto u Ministarstvu sigurnosti BiH, mogao završiti kao pomoćnik srbijanskog ministra obrane Dragana Šutanovca.

No, za razliku od većine hrvatskih i bošnjačkih časnika koji su uniforme JNA zamijenili onima s oznakom Armije BiH i HVO-a, mladom Ćavaru nije padalo na pamet da znanje i vještine koje je stekao na Vojnoj akademiji stavi u službu obrane domovine. Umjesto povratka u Mostar, Mladen Ćavar odlučuje da usred ratnog vihora nastavi studije na strojarskom fakultetu u Beogradu, gdje je diplomirao 1997. Napominjući kako se tijekom studiranja uzdržavao radeći svakojake fizičke poslove (pa čak i kao nadničar na njivama srbijanskih seljaka), kao službenog poslodavca u Srbiji naveo je poduzeće Srem promet iz Beograda, gdje je do veljače 1998. prodavao brašno i šećer. Tada odlučuje konačno se vratiti u Mostar gdje, sudeći prema podacima iz njegove službene biografije, nije imao drugog posla osim osnivanja lokalnog Odbojkaškog kluba. Dvije godine poslije Mladen Ćavar se učlanjuje u SDP, potom postaje predsjednik Općinskog odbora Mostar-Zapad, a kasnije i član Glavnog odbora stranke.

Prošle godine, u vrijeme žestokog obračuna među uposlenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tadašnji direktor Kemal Čaušević optužio je Mladena Ćavara da je uzimao mito od Željka Škrobe, vlasnika tvrtke Eko Škrobić iz Čitluka, ali je Ćavar sve optužbe negirao. Zanimljivo je, međutim, da je nakon imenovanja na dužnost zamjenika ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar odmah kao svoju savjetnicu angažirao Tijanu Kaletović, suprugu novinara Federalne televizije Damira Kaletovića i kćerku njegovog doskorašnjeg šefa u Upravi za neizravno oporezivanje Joze Kajinića.