AUDIO  SKANDAL U OPĆINSKOM VIJEĆU BUGOJNA "Idi u Hrvatsku pričaj hrvatski, nemoj u Bosni bit, ba"

Vijećnik Omerinović poručio da nema hrvatskog jezika u Bosni, oni koji ga govore nek’ idu u Hrvatsku

Da je Bugojno uistinu slika prostora u kojemu Hrvati u Federaciji BiH žive posljednjih 30 godina potvrdilo se i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno kada je samostalnom vijećniku Semedinu Omerinoviću zasmetao hrvatski jezik kojim govori predsjedatelj Vijeća Miroslav Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović.

Omerinović je nakon što je „poselamio“ predsjedatelja Zelića, a ovaj mu uzvratio kako on njega blagoslivlja,  rekao da ne razumije jezik kojim  Zelić govori i da mu je potreban prevoditelj nakon čega je jasno poručio da je bosanski jedini jezik kojim se, po njemu, može govoriti u Bugojnu. „Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni bit, ba. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski“, dobacio je Zeliću vijećnik Semedin Omerinović, koji nakon istupanja iz Nezavisne liste od 25. veljače ove godine djeluje kao samostalni vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omerinovićene opaske izazvale su pljesak vijećnika SDP-a u OV Bugojna, stranke koja se inače diči svojom multietničnošću.

Vijećnici SDA prešutjeli su  negiranje ustavnog prava na korištenje hrvatskog jezika iako su s vijećnicima HDZ BiH kojima je ono osporeno formirali većinu u Vijeću, prenosi art.info.

Jedini koji su reagirali bili su oni kojima su uvrede i prijetnje upućene, predsjedatelj Vijeća Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović koja je zatražila više poštovanja jednih prema drugima te podsjetila na ustavna prava konstitutivnih naroda u BiH među kojima je i pravo na jezik.

“Nitko meni ni bilo kojem drugom Hrvatu nema pravo osporit pravo na korištenje jednog od Ustavom BiH garantiranih prava, a to je pravo na  jezik. Hrvatski je jedan od ravnopravnih jezika moje Domovine koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna“ , jasno je poručila Pavlović koja nam je potvrdila da će najvjerojatnije o ovom događaju izvijestiti i Povjerenstvo za etička pitanja ali i neke druge organizacije, domaće i međunarodne.

Nakon ovakvog njezinog izlaganja, predsjednici Kluba Hrvata pokušalo se osporiti i pravo da govori u ime hrvatskog naroda.

„Vi možete govoriti samo u ime stranke koju predstavljate, a to je HDZ, a nikako u ime hrvatskog naroda“, dobacivali su joj vijećnici jasno dajući do znanja da oni BiH vide kao građansku državu jednog naroda.

„Ovo je država konstitutivnih naroda, a ne građanska, a Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda koji bi trebali biti ravnopravni. Nitko meni nema pravo kazati da sam ja manji domoljub od drugih, ja sam za razliku od mnogih mogla otići, ali sam ostala živjeti u Bugojnu koji je i moj grad“, poručuje Pavlović.