PROŠAO DA BI PAO Danas rasprava o HDZ-ovom prijedlogu izbornog zakona

Parlament BiH
Hercegovina.info

Sjednica Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će biti održana danas u ponedjeljak, 27. srpnja. Iako na dnevnom redu nema HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, vjerojatno je da će se on ipak naći pred zastupnicima.

HDZ-ov prijedlog je usvojen u Domu naroda 15. lipnja kako je i očekivano, međutim glavna prepreka bi trebao biti upravo Zastupnički dom.

"U pozivu na sjednicu i priloženom dnevnom redu stoji da će zastupnici razmatrati 25 tačaka, među kojima su prijedlozi izmjena Izbornog zakona koje su uputili Nenad Nešić te klub zastupnika iz SDP-a. Razmatrat će i o Nacrtu proačuna državnih institucija u prvom čitanju, ali i o upisivanju pripadnosti konstitutivnom narodu u osobne karte", piše Klix.

Iako na dnevnom redu nema prijedloga HDZ-a, zastupnik Saša Magazinović vjeruje da će on biti dodan na Kolegiju koji bude održan uoči sjednice.

On je na svom Twitteru obavijestio o sutrašnjoj sjednici i poručio kako Čovićev prijedlog neće proći u Zastupničkom domu.

Šanse da Zastupnički dom to zaista i usvoji su male s obzirom na to da su HDZ-u potrebna 22 glasa opće većine od čega bar 10 iz FBiH i pet iz RS-a. Trenutačna konstalacija snaga ukazuje na to da Čović nema potrebnu entitetsku većinu.-

Ovaj HDZ-ov prijedlog je u parlamentarnu proceduru upućen krajem travnja nakon što su propali pokušaji dogovora izmjena Izbornog zakona. Mnogi su tada, među kojima i međunarodna zajednica, taj potez okarakterizirali kao pokušaj guranja zakona "pošto-poto".

Prijedlogom se tretira izbor članova Predsjedništva BiH, zastupnika Doma naroda i izbor članova SIP-a. Čović je nakon usvajanja u Domu naroda kazao kako će se prema tim izmjenama provesti izborni rezultat ukoliko prođe u Zastupničkom domu.