SJEDNICA Apostrofirano pitanje zabrane vođenja preuranjene izborne kampanje

SJEDNICA Apostrofirano pitanje zabrane vođenja preuranjene izborne kampanje
Ilustracija

U nastavku 7. sjednice Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, koja je danas okončana nakon dvodnevnog zasjedanja, razmatrani su prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na poglavlje 6 – 'Zaštita izbornog prava' i poglavlje 7 – 'Pravila ponašanja u izbornoj kampanji'.

U okviru rasprave o izmjenama poglavlja 3 Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe pažnju su posvetili pitanju načina podnošenja prigovora na uočene nepravilnosti, kao i pitanju rješavanja prigovora i sankcija za one političke subjekte i pojedince za koje se utvrdi odgovornost za kršenje zakona.

Tijekom rasprave o izmjenama poglavlja 7 Izbornog zakona BiH, apostrofirano je pitanje zabrane vođenja preuranjene plaćene izborne kampanje, kao i pitanje ravnomjerne promocije kandidata oba spola. U vezi s ovim poglavljem, članovi Interresorne radne grupe analizirali su i predložene izmjene Izbornog zakona BiH kojima se regulira pitanje korištenja i zabrane zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, kao i pitanje mogućnosti skraćivanja rokova u izbornom procesu, posebno u pogledu priopćavanja izbornih rezultata. 

Za iduću sedmicu najavljeno je također dvodnevno zasjedanje Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, tijekom kojeg će biti razmotreni prijedlozi za izmjene i dopune preostalih poglavlja Izbornog zakona BiH, navedeno je u priopćenju iz tajništva zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.