ŠIROKOBRIJEŠKA GIMNAZIJA Nastavničko vijeće prozvalo ravnateljicu za namještanje razreda, evo što nam je ona odgovorila

Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg
Radio Široki Brijeg

Nastavničko vijeće profesorskog zbora Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega, danas je na redakcijski mail Hercegovina.info uputilo priopćenje kojem su prozvali v.d. ravnateljicu škole Marijanu Pažin-Ivešić da ne želi uvesti praksu javnog ždrijebanja razrednika prvih odjeljenja, odnosno da po svojoj želji dodjeljuje razrede.

"Članovi Nastavničkog vijeća Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg u više navrata tražili su na sjednicama Nastavničkog vijeća od v. d. ravnateljice Marijane Pažin-Ivešić usvajanje njihovog zahtjeva o promjeni dosadašnje prakse odabira razrednika odjela prvih razreda. Ravnatelj je prema svojoj želji razredniku dodjeljivao određeni razred i unaprijed bi se znalo koji će profesor uzeti koji odjel, što je uzrokovalo brojne podjele među učenicima jer bi se nerijetko izlazilo u susret njihovim željama i željama njihovih roditelja prilikom odabira odjela pa čak i profesora koji će predavati un određenom odjelu", navode.

"Nastavničko vijeće željelo bi smanjiti mogućnost takvog raspoređivanja učenika u pojedine odjele te uvesti praksu da svaki razrednik, nakon što su odjeli već formirani, javno izvuče slovo odjela u kojem će biti razrednik", ističu.

"Nažalost v. d. ravnateljica odbija naš zahtjev te smo primorani obratiti se javnosti kako bismo skrenuli pažnju na ovaj problem koji godinama otežava rad i stvara veliku podjelu i razliku među odjelima. Ovim obraćanjem želimo naglasiti kako v.d. ravnateljica krši svoja osnovna zaduženja prema Članku 99., stavak d. Zakona o odgoju i obrazovanju u kojem stoji da ravnatelj škole „provodi odluke stručnih tijela i školskog odbora“ što kod nas nije slučaj. Na kraju želimo naglasiti kako je većina članova Nastavničkog vijeća potpisala zahtjev o izmjenama provođenja odabira razrednika odjela prvih razreda", stoji u njihovu priopćenju.

Za komentar smo pitali i samu ravnateljicu Pažin-Ivešić. U svom odgovoru koji nam je poslala istaknula je kako niti jedan zakon njezinom odlukom nije prekršen, te kako je se želi diskreditirati, a sve kada u vrijeme kada se bliži natječaj za izbor novog ravnatelja škole.

"Svake školske godine ponavlja se isti problem u formiranju odjela u prvom razredu Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg.

Ove školske godine po prvi put sam se suočila s ovim problemom nakon preuzimanja dužnosti v.d. ravnateljice u mjesecu svibnju, nakon isteka mandata bivšega ravnatelja Miroslava Bošnjaka", ističe ravnateljica.

"Stoga sam na sjednici Nastavničkog vijeća 31. kolovoza predložila da se naredne godine 2024. krene s izradom adekvatnog rješenja, modula i na koncu pravilnika koji bi potvrdio Školski odbor Gimnazije i po kojem bi se radilo narednih godina. Mislim da je zahtjev članova Nastavničkog vijeća predan prekasno 24. kolovoza, da bi se problemu moglo pristupiti adekvatno i pravedno, ipak nam je nova školska 2023./24. godina započela", dodaje.

"Smatram predloženi zahtjev članova Nastavničkog vijeća o izmjenama provođenja odabira razrednika odjela prvih razreda nepotpunim jer i dalje ostavlja prostora manipulaciji i pogodovanju kod slaganja odjela. Mišljenja sam da treba naći najbolje rješenje i modul po kojemu će se učenici raspoređivati u odjele prvih razreda Gimnazije", navodi ravnateljica.

"Treba svakako napomenuti da se proteklih godina pri upisu u prve razrede pogodovalo pojedinim profesorima u odabiru učenika za svoje odjele. Takvim načinom profesori su svojim vezama slagali i prebacivali djecu na razne načine što je na koncu izazvalo velike štete Gimnaziji i pojedinim odjelima koji su se smanjili na broj od 12 učenica, te je tako odjel drugog razreda doveden u pitanje", ističe.

"Tim načinom se događao nepotizam i nepravednost prema određenim učenicima, jer svi učenici naše škole trebaju imati jednak status poštujući Zakon o odgoju i obrazovanju ŽZH te Zakon o pravima djeteta koje naleže da svaki učenik ima jednaka prava na obrazovanje bez diskriminacije", dodaje.

"Iz tih razloga, da se izbjegne kumovanje kod slaganja djece u odjele, ove godine smo radili prvi put po pedagoškim standardima i raspodijelili odjele ravnomjerno muških i ženskih učenika u odjelu, razmatrali i podjelu programa dsd-a, te poštivali i ostale pedagoške standarde naše škole", navodi ravnateljica Pažin-Ivešić.

"S ovom odlukom nije prekršen niti jedan zakon, već suprotno, u potpunosti je poštovan Statut Gimnazije fra Dominika Mandića, čl. 29. u kojem između ostaloga stoji: ”da su poslovi ravnatelja: poslovni i stručni pedagoški rukovoditelj Gimnazije te da obavlja raspoređivanje zaposlenika Gimnazije na određene poslove i zadatke”… među njima su i raspoređivanje razrednika, što se ovim predloženim Zahtjevom pojedinih članova Nastavničkog vijeća želi oduzeti", ističe.

"Jasno je da ovim dokumentom, na kojem inzistiraju članovi Nastavničkog vijeća Gimnazije, se ne rješava postojeći problem odabira učenika već upravo suprotno, oduzimanju se ovlasti koje Statutom pripadaju ravnatelju. Zanimljivo je, da u proteklih 18 godina ravnateljstva gospodina Miroslava Bošnjaka profesori nisu uvidjeli ovaj problem već upravo sada, kada nam se bliži natječaj za izbor novoga ravnatelja Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg.

Na ovakav neopravdan napad na v.d. ravnateljicu želi me se diskreditirati za natječaj mjesta ravnatelja Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg. Ovo je samo jedan u nizu opstrukcija kojim se pokušava nanijeti šteta, narušiti ugled i onemogućiti rad v.d. ravnateljice Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg, a time i naštetiti ugledu naše škole, stoji u odgovoru kojeg je za Hercegovina.info poslala v.d. ravnateljice širokobriješke Gimnazije dr. art. Marijana Pažin-Ivešić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.