SIPA uhitila više osoba zbog utaje poreza

...za fiktivni promet visokotarifnom robom čime je država oštećena za višemiljunske iznose, potvrdilo je državno odvjetništvo i uprava za neizravno oporezivanje (UINO).

Cilj akcije, koju su zajednički proveli službenici SIPA-e, UINO-a i granične policije po nalogu državnog odvjetništva BiH bilo je razotkrivanje osoba koje su se bavile pranjem novca, utajama poreza, carinskim prijevarama i krijumčarenjem, priopćilo je državno odvjetništvo BiH.

Obnašatelj dužnosti direktora UINO-a Miro Džakula objasnio je da je država u proteklom razdoblju oštećena za milijunske iznose, jer je prijavljivan lažni trgovinski promet putem lažnih tvrtki koje nemaju sjedište u BiH i koje su temeljem lažnih faktura zahtijevale povrat PDV-a.

„Riječ je uglavnom o obveznicima koji su se bavili uvozom visokotarifnih, trošarinskih roba. Nadam se da će rezultati u konačnici biti takvi da će se prihodi koji su do sada bili propušteni sada naplatiti", rekao je Džakula.

Državno odvjetništvo priopćilo je da će po okončanju akcije odlučiti o određivanju pritvora i daljnjem procesuiranju uhićenih.

Nije precizirano koliko je osoba uhićeno, ni za koliki je iznos država oštećena u zloporabama, rečeno je samo da je riječ o velikome novčanome iznosu. Džakula je pak rekao da je riječ o višemilijunskome iznosu.
bitno.ba