SIPA U AKCIJI INDEX Pretresi u više gradova, između ostalog i na području Hercegovine

Uhićenje SIPA
Ilustracija

U tijeku je velika akcija Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) po naredbi Tužiteljstva i Suda BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu provode operativnu akciju „Index“ u sklopu koje pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari, na više lokacija  na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica.

Navedene aktivnosti  se provode zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine i kaznena djela „Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Prevara“, „Davanje dara i drugih oblika koristi“, „Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“ i „Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa“ propisan Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. 

Pretresi se vrše  po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju za hercegovina.info potvrdila nam je Jelena Miočić, glasnogovornica SIPA-e. 

Između ostalog, istražitelji SIPA-e navodno provode akciju zbog prijava o načinu funkcioniranja jednog privatnog fakulteta na području Goražda.