SIPA privela više od 60 službenika Uprave za neizravno oporezivanje

Nezavisne novine" saznaju da su na području Banja Luke privedeni carinici i špediteri Vesna Žujić, Dalibor Guzijan, Ognjen Alagić, Nevena Vukašinović, a pretresi su izvršeni i u poslovnicama špedicija "Branka" d.o.o. i "Optima M.M.", obje iz Gradiške.

Čitava akcija kojom rukovodi Tužiteljstvo BiH, kako se saznaje, sprovedena je zbog uvoza više od 100 građevinskih strojeva iz Njemačke, a koje su bile ukradene.

Strojeve je uvezla fantomska tvrtka "Eko-metal" iz Živinica koja više ne postoji.

Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je da osumnjičene službenike UIO terete za carinske prevare, pranje novca, teške krađe, te krivotvorenje službenih isprava.

Kako saznaje list, u sklopu akcije pretreseno je 20 lokacija na području Banja Luke, od kojih i jedna u banjalučkom naselju Vrbanja, 10 lokacija u Doboju, tri u zapadnoj Hercegovini, a pretresi su izvršeni i u Brodu i Gradišci.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi potvrdio je da su u sklopu akcije "Carina" u Gradišci pretresene špedicije "Tranšped" i "Futura trade".
Dragan Stanković, vlasnik špedicije "Futura trade", potvrdio je za "Nezavisne" da je policija pretresla njegovu špediciju i da su odnijeli određenu dokumentaciju.

"Radi se o strojevima koje je još ranije uvezla tvrtka 'Eko-metal' iz Živinica, a za koje je, navodno, utvrđeno da su neke od njih bile ukradene u Njemačkoj. Zbog tih strojeva pretreseno je i nekoliko susjednih špedicija, ali koliko znam nitko nije priveden", pojasnio je Stanković.

Dodao je kako fantomska tvrtka "Eko-metal" iz Živinica više ne postoji, a da su strojevi koje su uvožene bile uglavnom građevinske, poput bagera i sličnih.

Međutim, iz Tužiteljstva BiH nije bilo nikakvih informacija.

"Zbog zaštite istrage Tužiteljstvo BiH i agencije za sprovođenje zakona javnosti ne mogu dati više detalja o navedenoj akciji, te predstavnike medija molimo za razumijevanje", naveli su u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Dragan Vrankić, predsjedavajući Upravnog odbora UIO, izjavio je da je akcija privođenja carinskih službenika tek jedan mali segment u ranije najavljenom podizanju razine rada cjelokupne Uprave.

Vrankić nije želio konkretnije govoriti o akciji, a dodao je kako UIO podržava rad svih institucija koje se bave sprovođenjem zakona kojima je ujedno dana apsolutna podrška.

"Akciju ne treba povezivati s održavanjem sjednice UO, jer Uprava za neizravno oporezivanje ima 2.400 zaposlenih koji su samostalni u svom poslu. Čista je slučajnost što se sjednica održala danas", zaključio je Vrankić.

Miro Džakula, v.d. direktora UIO BiH, kazao je da Uprava sudjeluje u akciji zajedno s drugim policijskim agencijama, a sve u cilju dokazivanja krivičnih djela koja su osumnjičenima stavljena na teret.

"Mene kao v.d. direktora UIO je zapala odgovorna zadaća da vratim Upravu na mjesto koje joj pripada i da se svi građani BiH osjete da je Uprava institucija od povjerenja", naveo je Džakula.

Dušanka Majkić: Uhićenje nisu iznenađenje

Uhićenje više od 60 djelatnika UIO nije iznenađujuće, jer ova institucija više od dvije godine radi bez ključnog čovjeka, a tek će konačna istraga otkriti za koliko su novca oštećeni proračuni entiteta i BiH, izjavila je zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je rekla da za ovu situaciju postoji više odgovornih, prije svega Vijeće ministara koje svake godine usvaja izvještaje o radu institucija, te nadležne komisije za financije i proračun oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Ova institucija ima već dvije godine direktora u tehničkom mandatu, zbog čega su zaposleni znali da ne postoje nikakve mjere kojima će biti sankcionirani", rekla je Majkić za RTRS.

Dodala je da su postojale određene primjedbe Ureda za reviziju, koje se upravo odnose na rukovođenje institucijom, pitanje organizacije i način zapošljavanja, ali da u izvještajima ne piše da Ured za reviziju postavlja sumnju ili bilo gdje locira problem kriminala i korupcije.

Prema njenim riječima, problem ove institucije je to što je procedura izbora direktora UIO provedena na vrijeme i njome je za tu funkciju ponuđen aktualni ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ali SDA nije htjela prepustiti to mjesto.

(Srna)