SIPA ISTRAŽUJE UDRUGU IZ SARAJEVA Izmišljali imena i izjave žrtava rata zbog stranih donacija

Sipa, pretresi, diablo 2, organizirani kriminal, pranje novca, Bosnalijek, Sipa, Nedim Uzunović, Sipa, pretres, Posušje, Grude, Hercegovina, Tužiteljstvo BiH, napad, Sipa, službene osobe, akcija start, Sipa, računi, šefovi, pretresi, Sipa, krimolovci, kriminal, prevara, Sipa, logoraši, Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje
Ilustracija/N.N.

Agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) vodi istragu protiv Udruženja 'Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje' (TPOS) iz Sarajeva, za koje se sumnja da je u cilju pribavljanja donacijskih sredstava izmišljalo imena žrtava proteklog rata i njihove ispovijesti. Navodi se ovo, između ostalog, u odgovoru SIPA-e na zastupničko pitanje koje joj je uputio zastupnik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Kojić, prenosi Glas Srpske.

On je u srpnju prošle godine zatražio odgovor od SIPA-e je li pokrenuta istraga kako bi se utvrdile zlopotrebe koje su se dogodile u ovom udruženju, a koje se odnosi na projekt 'Mapiranje logora i mjesta zatočenja 1992.-1995. u BiH'.

Unosili lažne podatke

Iz SIPA-e odgovaraju da su još ranije dobili informaciju o mogućim nezakonitim aktivnostima navedenog udruženja, koje je osnovano kao partnerska organizacija sa regionalnom komisijom za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava (REKOM), pod supervizijom Fonda za humanitarno pravo.

"U navedenoj informaciji je navedeno da je udruženje radilo na projektu 'Mapiranje logora i mjesta zatočenja 1992.-1995. u BiH' te da su, s ciljem utvrđivanja činjenica i prikupljanja informacija o mjestima zatočenja u razdoblju 1992.-1995. godine, obavljali razgovore sa osobama koje su bile zatočene tijekom proteklog rata", pojašnjava se u odgovoru SIPA-e upućenom Kojiću.

Iz SIPA dalje navode da je, također, u informaciji, koja im je dostavljena, navedeno da su predstavnici ovog udruženja sačinili upitnike – izjave sa neistinitim sadržajem, odnosno da su u upitnike unošeni lažni podaci za žrtve, kao i izmišljeni događaji o nasilnom zatvaranju i mučenju civila i ratnih zarobljenika u logorima, a da su ih umjesto žrtava potpisivali službenici udruženja s ciljem dobivanja novih materijalnih sredstava za TPOS.

"Radi provjere ovih informacija, službenici SIPA-e izvršili su provjere koje su potvrdile da su navodi iz informacije točni. Nakon toga, ostvarena je suradnja s nadležnim Županijskim tužiteljstvom u Sarajevu te je dalje postupano po uputstvima postupajućeg tužitelja", navode u SIPA.

Izdvojeno 230 upitnika

Dodaju da su u sklopu istrage saslušali određeni broj svjedoka koji su potvrdili saznanja o navedenim nezakonitim aktivnostima članova navedenog udruženja.

Nakon toga, svi sporni upitnici su izdvojeni i nisu korišteni u daljem radu i javnim publikacijama.

U SIPA-i kažu da je utvrđeno da je čak 230 upitnika – izjava sačinjeno, a da nisu obavljeni razgovori sa osobama koje su navedene u upitnicima – izjavama.

U odgovoru dostavljenom Kojiću iz SIPA-e navode da su podnijeli izvještaj Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu protiv odgovornih osoba iz udruženja zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu 'zlouporaba položaja ili ovlasti'.

Istraga o ovom slučaju još traje

Udruge 'Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu' iz Banje Luke i 'Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH' iz Sarajeva su u svibnju 2013. godine započeli rad na projektu 'Mapiranje logora/mjesta zatočenja u BiH, 1992-1995', čiji je cilj da se empirijskim istraživanjem, u suradnji sa bivšim logorašima i udruženjima logoraša i korištenjem sudski utvrđenih činjenica, dokumentira postojanje logora, broj i imena ubijenih zatočenika i tortura koja je primjenjivana u logorima i drugim mjestima zatočenja.

U pripremnoj fazi, tijekom svibnja 2013. kreiran je upitnik za vođenje intervjua sa bivšim logorašima i prikupljanje podataka o logorima, zatvorima i drugim zatočeničkim objektima.

Nakon toga je formiran istraživački tim na čelu s koordinatorom projekta.

Zadatak tima u 2013. godini je bio da izradi ukupno 15 profila logora i drugih mjesta zatočenja do kraja 2013. godine.

Tijekom 2014. godine, istraživački tim je, na čelu s koordinatorom projekta, izradio još 150 profila logora i drugih mjesta zatočenja. Tijekom rada na projektu, istraživači su obavili 358 intervjua sa bivšim logorašima.