SIPA istražuje nezakonitosti i krčmljenje novca u Taekwondo savezu BiH

Taekwandoo BiH

Fokus.ba došao je u posjed obujne dokumentacije, zatim prepiske, te izjava odgovornih osoba koje govore o nizu malverzacija u Taekwondo savezu Bosne i Hercegovine usmjerenih ka krčmljenju novca od prihoda ovog saveza. Nadalje, razgovarali su s vodećim ljudima Saveza koji se međusobno optužuju za kriminal. No, krenimo redom.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kako saznajemo, otvorila je istragu u ovom slučaju, a o tome svjedoči i akt direktora SIPA-e Darka Ćuluma.

Pečat i memorandum

Naime, Ćulum u aktu odaslanom krajem veljače ove godine Ministarstvu pravde BiH, točnije Upravnom inspektoratu, ističe da je član Predsjedništva i Upravnog odbora Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan istražiteljima prijavio navodne nezakonitosti koje se u Savezu odvijaju posredstvom generalnog tajnika i Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo „koji svjesno i namjerno u suprotnosti sa Statutom još od 2013. godine opstruiraju otvaranje jedinstvenog bankovnog računa Saveza“.

dokument direktora SIPA Darka Culuma

Nadalje, ističe se u aktu direktora SIPA-e, sve financijske aktivnosti obavljaju se preko računa Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo, a što, kako navodi, pojedini koriste za ostvarivanje lične koristi.

"Tako su, navodno, krajem 2022. godine kod Ministarstva civilnih poslova BiH aplicirali za financijska sredstva koristeći memorandum Saveza bez odobrenja Predsjedništva, kao i pečat Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo umjesto pečata Upravnog odbora ili Predsjedništva, te su na taj način obmanuli Ministarstvo civilnih poslova BiH koje im je odobrilo 30.000 KM. Na isti način su u prethodnom periodu od Ministarstva civilnih poslova i drugih institucija, bilo da je riječ o donacijama, sponzorstvima ili redovnim sredstvima, dobivali znatna novčana sredstva, mada Izvršni odbor nema ovlaštenja da aplicira za bilo kakva sredstva jer je to, prema Statutu, isključivo pravo i obaveza Upravnog odbora i Predsjedništva", ističe se u aktu direktora SIPA-e.

Kako Ćulum dalje prenosi, Njegovan je istakao i da se pečati Predsjedništva i Upravnog odbora nalaze kod njega te da stoga generalni tajnik i članovi Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo svu dokumentaciju ovjeravaju nevažećim pečatom i na taj način zloupotrebom položaja ili ovlaštenja protupravno stiču imovinsku korist, a sve na štetu Saveza i njegovih članova. 

Također, napomenuo je da je po završnom računu iz 2021. godine nedostajalo 60.000 KM na računu Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo, „što je zamjenik generalnog tajnika pokušavao prikriti“. 

Ćulum obavještava Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši inspekcijski nadzor nad radom Taekwondo saveza BiH, a o svemu je obavijestio SIPA-u. 

Lažno predstavljanje

Branislav Njegovan, koji je aktualni član Predsjedništva Taekwondo saveza BiH, za Fokus.ba je ispričao detalje o nezakonitostima u ovom savezu. On je precizirao da postoji odluka iz 2013. godine o otvaranju krovnog žiroračuna Saveza, no da se sve vrijeme u kontekstu zastupanja Saveza prema institucijama „lažno predstavljaju dva podračuna od kojih je jedan onaj od Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo (WTF).

"U Statutu piše da je izvršni operativni organ – Upravni odbor. On je taj koji raspolaže zajedničkom imovinom, koji organizira natjecanja. Kada je riječ o dva izvršna odbora, to su u suštini dvije komisije koje organiziraju sport unutar Saveza. One nemaju nadležnosti da upravljaju Savezom. Igor Đukanović koji je predsjednik Izvršnog odbora šalje aplikacije određenim ministarstvima i predstavlja se da je osoba za zastupanje i predstavljanje Saveza. Sve što legne na račun Izvršnog odbora, od kotizacija do donacija i slično, to su sve sredstva Saveza, ali tim sredstvima uopće ne upravljaju vrhovni organi Saveza. Upravni odbor je tako marginaliziran", ističe Njegovan.

Faksimil Statuta o Upravnom odboru TKDSBiH

Ističe da je 2. veljače ove godine Izvršni odbor za olimpijski taekwondo obavijestio o neopozivoj ostavci Vese Arežine u ovom odboru, kao i na sve funkcije, te zbog toga neće imati kvorum za održavanje sjednice tog odbora, jer osim Arežine, dodaje, nije bilo ni člana tog odbora Jevte Đurića. 

"Tu sjednicu su ipak održali i nastojali su odlukama pokriti nezakonite radnje i donijeli su retroaktivno odluku prema kojoj uzimaju 30 posto od sredstava koja su namjenski dobijena za Savez od Ministarstva civilnih poslova i od drugih institucija, a koja su se od 2019. do 2022. nagomilala na iznos od oko 240.000 KM. Također, na toj sjednici su donijeli unaprijed odluku za 2023. godinu, prema kojoj na isti način od sredstava Saveza uzimaju 30 posto. Riječ je o pet događaja gdje su realni prihodi od toga između 700.000 KM i 800.000 KM. Primjerice, samo na događaju koji se zvao „Multi European games“ bilo je više od 80.000 eura naplaćeno u ime kotizacije. Jasno u Statutu piše da je kotizacija imovina Saveza, a imovinom Saveza raspolaže Upravni odbor. Organiziranja i natjecanja su u nadležnosti Upravnog odbora", kaže Njegovan.

branislav njegovan

U članu 25. Statuta Taekwondo saveza BiH, koji je sastavni dio rješenja o registraciji samog saveza u Ministarstvu pravde BiH od 25. lipnja 2013. godine, stoji da je Upravni odbor izvršni i operativni organ Saveza, te da koristi pečat, dok se u članu 28. navodi da je Upravni odbor taj koji provodi politiku, donosi odluke o upotrebi sredstava, utvrđuje ovlaštenja za financijsko poslovanje, upravlja zajedničkom imovinom Saveza, te odlučuje o organizaciji i načinu obavljanja stručnih i administrativno-tehničkih poslova.

Sjednica u Livnu

Također, Fokus.ba je došao do odluka Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo sa sjednice održane 2. veljače ove godine u Livnu, a koje potpisuje predsjednik ovog odbora Igor Đukanović. U njima su potvrđeni navodi Njegovana. 

Naime, u jednoj odluci koja se odnosi na naknade za 2022-2023. stoji da se članovima ovog odbora isplaćuju naknade u iznosu od 30 posto od ukupne vrijednosti dobivenih sredstava. Dakle, riječ je i o sredstvima iz 2022. godine. U drugoj se, također, unaprijed nalaže isplata naknada za članove ovog odbora od 30 posto od ukupne dobiti sportskog događaja koji se tek trebaju dogoditi. 

Faksimil odluke o isplati naknada TKDSBiH

U jednom od cirkularnih mailova (od 5. lipnja 2023), odaslanih gotovo svim članovima organa Taekwondo saveza BiH, Njegovan imenom i prezimenom tereti Samira Šarića, aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva Saveza i člana Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo, i Vedrana Ćubelu, koji je generalni tajnik Saveza, za niz spomenutih nezakonitosti. U ovom mailu on navodi da su, lažno predstavljajući podračun Izvršnog odbora za olimpijski taekwondo kao glavni račun Saveza, aplicirali za sredstva od Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva kulture i sporta SŽ.

U jednom od akata, s kojima su također upoznati članovi organa Taekwondo saveza BiH, kao i istražitelji SIPA-e, Njegovan ističe da je u 2019. godini od 300 natjecatelja naplaćeno 30.000 eura na ime kotizacije za organizaciju G1 turnira BiH open 2019. u Zenici. Sredstva su uplaćena na račun Izvršnog odbora. 

Njegova je prijavio više osoba za malverazcije i lažiranje sjednica

Nadalje, navodi da je u prosincu 2020. godine na ime kotizacije za EP u olimpijskim kategorijama od 186 natjecatelja naplaćeno 22.300 eura, a u istom mjesecu za Europsko kadetsko prvenstvo 17.880 KM. U 2021. godini, navodi on, po istim osnovama su naplaćivani iznosi od 53.200 eura, te 46.300 eura. U 2022, kako je naveo, naplaćen je iznos od 46.300 eura, dok je u maju ove godine na Europe Multi Games naplaćeno 87.000 eura. Dodao je da prihodi od smještaja, penala za sudionike koji nisu bili u službenom smještaju u iznosu od 140 KM pa do 75 eura nisu uračunati, kao ni prihodi od sponzora.

Kada je riječ o sredstvima koja su 2020, 2021. te 2022. dobivena od institucija, Njegovan navodi da ima dokaze za sredstva od 40.000 KM, 100.600 KM te 93.800 KM.

Prozvani Samir Šarić u odgovoru na ovaj mail navodi da je riječ o gnusnim lažima, te optužuje drugi Izvršni odbor (ITF) da ništa ne radi. Navodi i kako njihov odvjetnički tim sprema tužbu protiv Njegovana, te njega optužuje da je otuđio 40.000 KM. Zaključuje da je rad Izvršnog odbora olimpijskog taekwondoa potpuno zakonit i da ne postoji ni jedna marka netransparentno potrošena. 

Također, Fokus.ba u posjedu je niza poruka koje su roditelji slali pojedinima članovima rukovodstva Taekwondo saveza, a u kojima su, između ostalog, naveli da su oni uplaćivali novac kako bi im djeca sudjelovala na natjecanjima, ali da je na uplatnicama stajalo da je to uradio Savez.

Stav Samira Šarića i Saveza

Aktualnog prvog čovjeka Taekwondo saveza BiH Samira Šarića su kolege putem službenog maila konfrontirali sa svim ovim činjenicama. Umjesto odgovora prvobitno je nazvao redakciju Fokusa kazavši da neće odgovoriti na mail i optuživši Njegovana da je rušitelj Taekwondo saveza BiH, te da u tome ima i saveznike u FBiH. Dodao je da je ovo bio njegov i odgovor Ćubele na naš upit.

samir saric taekwondo

No, nedugo nakon toga smo, ipak, dobili pismeni odgovor iz Taekwondo saveza BiH, u kojem navode da se „ovakve nestine i laži pokušavaju medijski progurati kako bi se narušio integritet jednog od najstabilnijih i najorganiziranijih saveza u BiH“.

"Sve aktivnosti poduzete po pitanju predstavljanja osoba za zastupanje i apliciranja na javne pozive su zakonite i u skladu sa Statutom TKDSBiH. Ovo tvrdim jer smo u prethodnom periodu za to dobli pravno tumačenje i tumačenje Ministarstva pravde BiH. Sve sjednice upravnih i operativnih organa unutar TKDSBiH održane su u skladu sa Statutom TKDSBiH. Odluka o raspodjeli sredstava dobivenih iz 2022. nikada nikome nisu isplaćene te je sama odluka obnovljena s obzirom da se istoj radi od prije deset godina (također, nikada nikom nisu isplaćena nikakva sredstva po toj osnovi).

Što se tiče spomenutih poruka roditelja, mi kao Taekwondo savez BiH komuniciramo isključivo s klubovima koji su članovi Taekwondo saveza BiH, a ne s roditeljima", naveli su iz Taekwondo saveza BiH. 

U odgovoru se dodaje i da je generalni tajnik Taekwondo saveza RS prije nekoliko mjeseci podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika tog saveza Branislava Njegovana u kojoj ga tereti da je iskoristio funkciju i ovlast te je prebacio namjenski novac s računa Taekwondo saveza RS-a u visini od 40.000 KM na račun svog kluba. 

Iz Ministarstva civilnih poslova su rekli da vrednovanjem kriterija za grant sredstva nisu utvrdili nepravilnosti, ali da ne mogu komentirati istragu nadležnih organa.

Taekwondo savez BiH grafika