SIPA i Tužiteljstvo BiH završili pretres dva poduzeća; Oduzeta računala

Zgrada SIPA-e

Izvršeni su pretresi dvije pravne osobe - poduzeća, sa područja Gračanice, zbog sumnje u ilelgalno korištenje softverskih programa.

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretrese i izuzimanje dokaznih materijala iz dvije pravne osobe - poduzeća, na području Gračanice.

Radi se o istrazi koja se odnosi na nedozvoljeno korištenje autorskih prava u oblasti nezakonitog korištenja softvera i kompjuterskih programa specijalističke namjene. Potporu u realiziranju aktivnosti pružili su policijski djelatnici MUP-a Tuzlanske županije. 

Tužitelju Tužiteljstva BiH, bit će dostavljena izvješća o izvršenim aktivnostima u okviru predmeta za kazneno djelo - nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz članka 243. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Istraga u predmetu za zlouporabu autorskih prava, intenzivno se nastavlja, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli računarske jedinice i opremu te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku. Naime, postoje osnovi sumnje da su navedene pravne osobe neovlašteno koristile softvere 'Catia' i 'Solidworks', priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.