SIPA-a uhitila dvije osobe koje su poslale bombu-kašikaru predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso

pritvor, teroristički napad, policija, Sipa, policija, grobnica, oružje, uhićenja, policija, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, ratni zločin, Sipa, akcija, Mostar, policija, akcija, knjige, Sipa, pljačka, Sarajevo, bomba, Sipa, uhićenje, vehabije, policija, akcija, sipa uhićenje, bomba, supruga, djeca, taoci, Mostar, uhićenje, droga, policija, Hercegovina, uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, utaja poreza, Milenko Trifunović, Sipa, prilikom pretresa i uhićenja, protuavionski top, veću količinu oružja, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, silovanje, Livno, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Mostar, uhićenje, ratni zločin, teroristi, BIH, Vatikan, eu, Balkan, dojava, Sipa, BIH, terorizam, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, ratni zločin, gradonačelnik Budve, uhićenja, Crna Gora zemlja, Bijeljina, terorizam, Mostar, Policijski dužnosnici, sigurnost, Sipa, crna kronika, terorizam, Sipa, ratni zločini, foča, Sipa, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, sipa uhićenje, Sipa, Sipa, Sipa, PDV, kinezi
Kako je Nezavisnim novinama potvrdila Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA, pripadnici te agencije su uhitili dvije osobe u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Identitet tih osoba u ovom trenutku vam ne mogu reći. One su trenutno na kriminalističkom ispitivanju u SIPA. Prilikom uhićenja kod njih su pronađeni dokazi od koji može biti napravljena bomba i sve upućuje da su oni poslali bombu u poštanskom paketu", rekla je ona i dodala da će ove osobe u naredna 24 sata biti predane nadležnom tužioci koji će dalje odrediti mjere i radnje protiv uhićenih.

Pripadnici Sudske policije Suda BiH pronašli su ručnu bombu "kašikaru" u poštanskom paketu na portirnici ove pravosudne institucije.

Iz Suda BiH su potvrdili da je paket sa eksplozivnom napravom bio naslovljen na predsjednicu ovog suda Meddžidu Kreso.

Paket je redovitim putem, poštom, došao u Sud BiH. S obzirom na to da sve pošiljke koje dolaze u Sud provjeravaju na detektoru metala djelatnici osiguranja utvrdili su da se radi o sumnjivom paketu.

"Čovjek koji je poslao ovaj paket je iz Žepča. Istražiteljima je poznato njegovo ime i oni sada provjeravaju tog čovjeka. U interesu istrage ne možemo otkriti više detalja", kazala je Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH, prije uhićenja.

Ona je istakla da Meddžida Kreso nije bila u zgradi Suda BiH u vrijeme kada je dostavljen paket s bombom, ali je došla kada je saznala šta se dogodilo.

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, rekao je banjalučkom listu da su djelatnici osiguranja Suda BiH danas oko devet sati obavijestili njihov Operativni centar da se u poštanskoj pošiljci, poslnoj u Sud BiH, nalazi eksplozivna naprava.

"Izvršen je pregled kontradiverzione zaštite i utvrđeno je da se u paketu nalazi bomba 'kašikara'. Prikupljamo i ostale podatke koje ćemo kasnije ustupiti SIPA", dodao je Nefić.

Pokušaj dostavljanja eksplozivne naprave u zgradu Suda BiH najoštrije je osudilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.

"Ovo je još jedan u nizu napada, zastrašivanja i pritisaka na pravosuđe i nositelje pravosudnih funkcija u BiH, što najoštrije osuđujemo i tražimo od nadležnih organa da što hitnije pronađu počinitelje navedenog krivičnog djela i privedu ih pravdi", priopćilo je VSTV.