SIP OŠTRO KRITIZIRA "Stranke su birale biračke odbore. Kandidati imaju više glasova od stranke. To je nemoguće..."

Izbori 2022.
hercegovina.info

Opći izbori u BiH održani su 2. listopada ove godine. Središnje izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije. Tom prilikom predsjednik SIP-a Suad Arnautović je rekao da petog dana od održanih izbora u BiH, zbog neizvršavanja obaveza biračkih odbora SIP je bio spriječen da javnosti prezentira rezultate.

"Zbog njihovog nerada veliki je teret spao na općinske odbore", rekao je Arnautović, piše Avaz.

Rekao je da nije ispoštovan ni rok koji je imala gradska i općinska komisija da zatraže pomoć od SIP-a za otvaranje vreća, te da je on istekao u srijedu.

"Jučer smo prema 11 općinskih izbornih povjerenstava uputili naredbu da dostave rezultate s biračkih mjesta, pa čak i onih koja nisu validirana", rekao je Arnautović.

Pogrešno je pakiran izborni materijal, ukazao je, a događalo se da kandidat ima više glasova od stranke, što je nemoguće.

Obuka članova biračkih odbora

Podsjetio je da je ove godine poseban značaj dat obuci članova biračkih odbora i kazao je da je za kašnjenje smatra krivim to što su članovi biračkih odbora birani od stranaka i da je njima bilo važnije da dojavljuju rezultate strankama.

Arnautović je pokazao prijedlog SIP-a za uvođenje digitalnih tehnologija.

"Prva stvar, prijedlog SIP-a za uvođenje novih tehnologija u Izbornom procesu koji je podrazumijevao uvođenje skenera, automatskog fingerprint sustava i brz transfer rezultata izbora. Doveli smo ovdje, u tom trenutku, najboljeg stručnjaka na svijetu, direktora izbornih operacija Estonije. Čovjek je dao analizu našeg izbornog sustava i predložio mjere. Mi smo te mjere prihvatili i poslali, uputili Parlamentarnoj skupštini na usvajanje", rekao je Arnautović.

Dodao je da SIP nije Parlament, ne donosi zakone.

"SIP nije zakonodavac. Mi ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke Parlamenta. To mora Parlament donijeti Zakon", poručio je.

"Onog trenutka kad birač glasa, na primjer u 13 sati u popodnevnim satima, taj glas, taj rezultat bi bio u Sarajevu, u glavnom centru", dodao je Arnautović.

Četvrti dokument se odnosi na izmjene i dopune Izbornog zakona.

"U ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor ili žalbu", kaze Arnautović.

Objavljivanje glasova

Još danas i sutra će glasovi biti objavljivani jednom dnevno u 15 sati, a zatim svaka dva dana.

U Hozićima će biti održani ponovljeni izbori te je imenovana nova Općinska komisija.

"Danas će biti ažuriran i broj prigovora i žalbi", rekao je Arnautović.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdic kazala je da nisu uneseni podaci u Banjoj Luci.

"I to za 7-8 biračkih mjesta, rezultati nisu čisti. Problem povjerenstva je bio dvostruk, materijal nije bio spakiran, nije bilo popisa, a dio koji su dobili nije bio matematički ispravan. Sav materijal je jučer krenuo prema Sarajevu i ponovo će se brojati", rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da je 1.000 biračkih mjesta ponovno prebrojano. 

"Birački odbori će biti predmet rada tužiteljstava", rekla je Hadžiabdić.