SIP objavio popis registriranih birača, evo kako možete provjeriti svoje podatke

Izbori 2022.
Ilustracija

Privremeni izvod iz Središnjeg biračkog popisa za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

“Privremeni izvod iz Središnjeg biračkog popisa izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 8. 5. 2024. godine, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima s prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača. Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz Središnjeg biračkog popisa u propisanom roku u centru za birački popis, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja - osobno ili u odsustvu)”, navode iz SIP-a.

Poziv državljanima BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH pozvalo je sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ako utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački popis kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

“Pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koje su umrle da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački popis kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba s biračkih popisa koji će se koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2024. godine”, navode iz SIP-a BiH.

Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod linkom 'Jeste li registrirani birač?'.

Registriranje birača iz inozemstva

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ako se žele prijaviti da glasaju iz inozemstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori od dana raspisivanja izbora do 23. 7. 2024. do 24:00 sata.

Kako biste podnijeli prijavu za glasanje izvan Bosne i Hercegovine neophodno je da se: 1. Prijavite na portal e-Izbori s vašim pristupnim podacima; 2. Unesete vaše osobne podatke; 3. Učitate skenirane dokumente; 4. Nakon učitavanja dokumenata pritisnite dugme „Pošalji zahtjev“.