SIP o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, a vodeće stranke protiv toga

Središnje izborno povjerenstvo konferencija lipanj 2021
SIP BiH

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na 50. sjednici održanoj 8.6. donijelo Zaključak o usvajanju Nacrta Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nacrt Inicijative uputit će se Venecijanskoj komisiji i GRECO-u putem Vijeća Europe i OSCE/ODIHR-u sa molbom za dostavu mišljenja, a bit će objavljen i na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva organe za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, akademsku zajednicu, stručnjake u oblasti izbornog prava, predstavnike nevladinog sektora i druge pojedince i organizacije da svoje sugestije, primjedbe i prijedloge u vezi sa usvojenim nacrtom Inicijative dostave Središnjem izbornom povjerenstvu BiH elektroničkom poštom na e-mail adresu [email protected] najkasnije do 28.6.2021.godine do 15 sati.

Nakon razmatranja dostavljenih prijedloga, sugestija i primjedbi Središnje izborno povjerenstvo BiH će utvrditi konačan tekst Inicijative sukladno nadležnostima iz članka 2.9 stavak (1) točka 16) Izbornog zakona BiH i isti dostaviti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIP-a.

SIP BiH predstavilo je svoje prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH, između ostalog, uvođenje novih tehnologija u izborni proces, ali i institut prijevremenih izbora, navode 'Nezavisne novine'.

Kada je riječ o prijevremenim izborima i među samim članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nije bilo suglasnosti, pa je tako Vlado Rogić, član SIP-a, rekao da se ne slaže sa većinom kolega u SIP po tom pitanju jer je politički sistem u BiH toliko složen da prijevremeni izbori, pogotovo u ovom trenutku, nikome ne bi išli na ruku.

Samo dan prije SIP-a, nakon završenog sastanka izaslanstava SNSD-a i HDZ-a koje su predvodili predsjednici ovih stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović, istaknuto je da te dvije strane imaju punu suglasnost o tome da mogućnost prijevremenih izbora ne treba BiH jer bi u tom slučaju nastao kaos na političkoj sceni, kao ni uvođenje novih tehnologija.

S druge strane, za razliku od HDZ-a i SNSD-a, ali i SDA, SIP BiH nije predložilo da mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu kako je to sada slučaj, a kako je pojasnio predsjednik SIP-a Željko Bakalar, europska praksa je da mandat pripada pojedincu te da iz tog razloga nije bilo promjena.

Osim prijevremenih izbora i uvođenja novih tehnologija, SIP BiH po pitanju Izbornog zakona BiH predlaže i reguliranje preuranjene kampanje preko društvenih mreža, sankcioniranje govora mržnje, zabranu korištenja javnih resursa tijekom kampanje, zatim ograničavanje preferencija na tri, čime bi se, kako je rekao Bakalar, smanjila veličina listića, olakšalo njegovo skeniranje i ubrzalo brojanje glasova.

Također, SIP predlaže i značajnije povećanje novčanih kazni za stranke koje krše izborna pravila, a ponuđena su i rješenja financiranja izbora u slučaju neusvajanja proračuna te data dva različita modela formiranja biračkih odbora.

"Uvedene su i norme kojima bi se zabranila trgovina mjestima u biračkim odborima", rekao je Bakalar, prenose 'Nezavisne novine'.

On je rekao da je 'riješeno i pitanje o obaveznom preispitivanju broja mandata iz svake izborne jedinice svake četiri godine od parlamenta BiH i entitetskih parlamenata', a alternativnim rješenjem daje se ovlaštenje SIP-u da to pitanje regulira posebnom odlukom u slučaju da parlamenti ne ispune tu svoju zakonsku obavezu.