SIP novčano kaznio 51 političku stranku

SIP novčano kaznio 51 političku stranku
SIP

Razmatrajući Izvješće o izvršenim provjerama prijava za ovjeru koalicija, Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 28. sjednici počela proces ovjere koalicija za sudjelovanje na predstojećim Općim izborima 2022. godine zakazanim za nedjelju, 2. listopada 2022. godine.

Od ukupno 38 koalicija koliko je podnijelo prijavu za ovjeru, Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovjerilo 36, a dvije koalicije će biti obaviještene da u roku od dva dana od dana prijema obavijesti, otklone nedostatke. Rok za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 20. lipnja, u 16:00 sati.

Kako je priopćeno iz SIP-a BiH, na osnovu Izvješća o izvršenoj reviziji financijskih izvještaja političkih subjekata za 2019. godinu i nalaza revizije, SIP BiH je zbog kršenja odredbi Zakona o financiranju političkih stranaka izrekla novčane kazne 51 političkoj stranci u ukupnom iznosu od 336.300 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom određivanja visine novčane kazne, SIP BiH je cijenio financijsko stanje političke stranke, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Na istoj sjednici SIP BiH je primio k znanju Informaciju o postupku prijema i obrade prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za razdoblje 4. svibnja do 15. lipnja 2022. godine putem portala e-Izbori. Dosad je nalog otvorila 21.471 osoba, od čega je unos podataka završilo 11.807 osoba i u tijeku je njihova obrada. Prijave birača za glasovanje izvan BiH se podnose do 19. srpnja, navodi se u priopćenju SIP-a.