SIP "Birački odbori su se pokazali kao najslabija karika u lancu"

SIP "Birački odbori su se pokazali kao najslabija karika u lancu"
hercegovina.info

I za ove Opće izbore u Bosni i Hercegovini održane u nedjelju, 02. listopada 2022. godine birački odbori su se pokazali kao najslabija karika u lancu upravljanja izbornim procesom u Bosni i Hercegovini", priopćeno je danas iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Zbog neispunjavanja propisanih obveza članova biračkih odbora javnost u Bosni i Hercegovini još nema uvid u rezultate izbora s redovnih biračkih mjesta. 

Naime, odgovornosti organa za provedbu izbora su jasno precizirane. Za zakonito glasovanje i brojanje rezultata na redovnom biračkom mjestu je odgovoran birački odbor, a ako on to ne izvrši odgovornost za pravilno utvrđivanje rezultata je na općinskom/gradskom izbornom povjerenstvu.

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacuje svaku kritiku koja dolazi u svezi sa “sporom” objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora.

Trenutno pojedina izborna povjerenstva osnovnih izbornih jedinica u BiH, po naredbi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, otvaraju vreće i pravilno utvrđuju rezultate s redovnih biračkih mjesta na kojima birački odbor nije zakonito završio posao (pogrešno pakovanje izbornog materijala, pogrešno popunjavanje obrazaca u kojima npr. kandidat ima više glasova od njegove političke stranke i druge matematičke nelogičnosti).

U zadnja dva dana Središnje izborno povjerenstvo BiH je izdalo naredbe o otvaranju vreća s glasačkim materijalom na oko 1000 biračkih mjesta u više od 60 općina/gradova za različite razine vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje naredbi je večeras do ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok se ovaj posao ne završi Središnje izborno povjerenstvo BiH nije u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima sa svih redovnih biračkih mjesta.

U isto vrijeme u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu odvija se proces koji je u mjerodavnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, sumiranje rezultata s glasovanja u odsutnosti, putem mobilnog tima, nepotvrđenim listićima kao i birača koji su glasovali u inozemstvu".

Objava svih utvrđenih izbornih rezultata će uslijediti tek kad se objedine rezultati iz Glavnog centra za brojanje i svih rezultata s redovnih biračkih mjesta. 

Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana sukladno članku 5.30. stavak (1) Izbornoga zakona BiH. Tako da je prije utvrđivanja izbornih rezultata preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića kao i prigovore na izborne rezultate.

U fazi razmatranja prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje Središnje izborno povjerenstvo BiH će svaki prigovor koji primi pa i od neovlaštene osobe, smatrati inicijativom za djelovanje po službenoj dužnosti. Prilikom utvrđivanja nepravilnosti uzimat će se u obzir sve primjedbe iz zapisnika o radu biračkih odbora, izvješća promatrača o nepravilnostima, raniji prigovori o sumnjama u lažno predstavljanje u biračkim odborima, očigledne prepravke i nelogičnosti na obrascima s rezultatima, kao i druge informacije o nepravilnostima dostavljene od supervizora i sigurnosnih agencija.

Još jednom se pokazala opravdanom inicijativa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za izmjene Izbornog zakona BiH u svezi sa sastavom i načinom popune biračkih odbora, jer očigledno krajnje ispolitizirani birački odbori, svojim nezakonitim postupanjima i neizvršavanjem zadataka nanose nemjerljivu štetu izbornom procesu u BiH, navodi se u priopćenju SIP-a.