SIP BiH Odbačene žalbe grupe ponuđača za printanje glasačkih listića

Željko Bakalar
Klix

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Željko Bakalar izjavio je da izborne aktivnosti idu predviđenim tokom i da su sve prepreke koje je SIP imao više-manje prevaziđene.

Bakalar nije želio komentirati meritum zaključka Ureda za razmatranje kojim je odbačena žalba grupe ponuđača na odluku SIP-a o izboru najpovoljnije firme koja će tiskati glasačke listiće za lokalne izbore.

"Za SIP BiH, kao instituciju koja provodi izbore, važno je da potpiše ugovor sa odabranim ponuđačem da se krene u sam proces tiskanja, odnosno proces javne nabavke glasačkog materijala kako ne bi bili ugroženi svi naši rokovi propisani planom provođenja izbornih radnji za lokalne izbore", rekao je Bakalar.

On kaže da je SIP 'od početka išao na to da izbori budu održani', ali da su radi proračuna institucija BiH za ovu godinu morali biti pomjereni sa 4. listopada na 15. studeni, te da je taj datum potvrđen odlukama Ustavnog i Suda BiH.

"Izborne aktivnosti idu svojim predviđenim tokom. Nadamo se da epidemija koronavirusa neće ugroziti izborni proces i sve planirane aktivnosti SIP-a, iako smo u svom radu imali mnogo prepreka. Čini mi se da su te prepreke više - manje sve prevaziđene", rekao je Bakalar.

On je naveo da će biti riješen i problem skladištenja glasačkog materijala, te da je SIP danas donio i odluku kako bi se izabrao najbolji ponuđač za uništavanje neželjene izborne građe koju više ne treba čuvati. "Prema rokovima o čuvanju izborne građe, mi smo to trebali učiniti puno ranije. Te su stvari prolongirane zbog neke prepiske sa Tužiteljstvom", rekao je Bakalar i dodao da se nada kako će i te razmirice i nejasnoće biti prevaziđene.

On kaže da se neće još krenuti sa uništavanjem glasačkog materijala, ali da postoji obaveza da se isprazni skladište i uništi ono što je višak, prenosi Srna.

Ured za razmatranje žalbi odbacio je danas žalbu grupe ponuđača 'Atlantik' iz Banjaluke, te kompanija 'Igepa bh', 'Amos graf' i 'Farma prom' iz Sarajeva na odluku SIP o izboru najpovoljnije firme koja će printati glasačke listiće za lokalne izbore, jer nije podnesena od ovlaštene osobe. Grupaciju je zastupao odvjetnik Ostoja Kremenović iz Banjaluke.