SINDIKATIMA NELOGIČNO Traži se krivac za pad servera Vlade HNŽ-a, baza podataka još ne postoji

SINDIKATIMA NELOGIČNO Traži se krivac za pad servera Vlade HNŽ-a, baza podataka još ne postoji

Već drugi mjesec zaredom korisnici proračuna HNŽ-a će najvjerojatnije primiti akontaciju umjesto plaće, kazali su iz Koordinacije sindikata korisnika proračuna.

To, kažu oni, znači, plaća od drugoga mjeseca, bez mirovinskih i zdravstvenih doprinosa kao i bez honorara.

"Oni koji su u drugom mjesecu bili bolesni od korone, a takvih nije mali broj, dobiva umanjenju plaću, iako bi za oporavak nakon korone trebali imati dodatke za oporavak. U obrazloženje nadležnih da je pao server i da se ne može popraviti ni za dva mjeseca nitko ne vjeruje. Usprkos naporima svih računovođa koji su u 21. stoljeću fizički odradili unos izgubljenih podataka, baza podataka još ne postoji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz koordinacije sindikata kažu kako kompanija koja je prodala softversko rješenje vladi radi sva takva rješenja i za Vladu sarajevske županije.

To je ugledna softverska kuća kojoj je jedna od primarnih djelatnost sigurnost podataka i backup! Kako je ugledna kompanija uspjela izgubiti podatke od 6000 korisnika zbog pada servera? Nešto je tu nelogično. Ako dalje istražujete, dobijete informaciju: „Hosting kompanije neće izgubiti vaše podatke u 99.99 posto slučajeva, no, imaju pravo na to, ako se tako nešto dogodi nekom višom silom, vi ste odgovorni čuvati te podatke na sigurnom mjestu.

Sindikati zaključuju da je onda odgovornost na Ministarstvu financija HNŽ-a, odnosno Vladi. Zahtjevaju od odgovorne kompanije ili vlade da odgovore tko je krivac za nastalu situaciju neisplaćenih zarađenih plaća, honorara, uplata doprinosa itd. i tko će snositi posljedice.

"Ovakvo nešto je nepojmljivo za vrijeme u kojem živimo. Oštećeni korisnici proračuna, nas 6000, tražimo normalno obrazloženje za ovakvu situaciju i svoje zarađene plaće, honorare, doprinose u točnom iznosu, a ne akontaciju s kojom nismo sigurni hoće li nas vratiti sa zdravstvenoga pregleda", stoji u priopćenju koje potpisuju Josip Milić, Sind. srednjih škola HNŽ,  Edina Čomić, Sind. srednjih škola HNŽ, Slavko Lauš Sind. učitelja HNŽ, Omer Tipura Sind. osnovnih škola HNŽ-a, Dalibor Alilović Sind. državnih službenika i namještenika HNŽ.