SINDIKATI TRAŽE POVEĆANJE PLAĆE U srednjim školama HNŽ-a najavljen štrajk upozorenja

sindikati HNŽ
Fena

Koordinacija sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) najavila je jednosatni štrajk upozorenja koji će biti održan u petak, 8. prosinca, ako ih Vlada HNŽ-a ne pozove na razgovor i pregovore o povećanju osnovice za plaću.

''Nadali smo se da neće doći do našeg okupljanja i ove godine jer smo s prošlom vladom na vrijeme počeli pregovore o povećanju osnovice. Dobili smo obećanje da će povećanje ići iz dva razloga, prvi je jer su shvatili da dosadašnja povećanja uglavnom anulira inflacija. Drugi razlog je taj što je naša osnovica već pala ispod 50 posto, kako je propisano kolektivnim ugovorima, tako da je to već kršenje tih ugovora. Dogovorili smo se da ćemo sredinom studenoga nastaviti pregovore kada Ministarstvo financija izvrši obračune i vidi do kolikog povećanja bi trebalo doći. Sve je bilo načelno dogovoreno, ali nije bilo stavljeno na papir i u međuvremenu je došlo do promjene Vlade'', kazala je u ponedjeljak predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a Edina Čomić, prenosi Fena.

''Pomalo smo šokirani''

Nakon što je imenovana nova Vlada HNŽ-a sindikati su uputili dopis u kojem su podsjetili da su pregovori o osnovici već započeli, ali do danas nisu dobili odgovor.

''Pomalo smo šokirani odnosom nove vlade koja sada, nakon nekih 15-ak dana kaže da novca zapravo nema. Premijerka je u jednom intervjuu istaknula kako im prošla vlada nije ostavila prostora za bilo kakvo manevriranje u narednoj godini. Želimo Vladi HNŽ-a uputiti apel da ne počnu svoj mandat na taj način što će ignorirati nekoliko tisuća ljudi koji su preko nas otpočeli pregovore s bivšom vladom'', kazala je Čomić.

Prvi korak do rješenja je, kako kaže, da ih Vlada pozove i primi na razgovor.

''Druga stvar, sve što mi znamo, znamo s portala i intervjua. Ta priča o nedostatku novca potekla je iz teksta gdje smo vidjeli da je nacrt proračuna za 2024. manji od proračuna za ovu godinu, tako da ne znam na osnovu čega ga kreiraju da bude manji. Proračun je puno, puno veći u odnosu na protekle godine. Prošle godine u ovo vrijeme borili smo se za onu jednokratnu pomoć od 1.080 maraka, oni su nam i tada rekli da novca nema, ponudili nam 300 maraka, a na kraju smo ipak dobili 1.080. Novca ima, bitna je raspodjela'', kazala je Čomić.

''Ne tražimo nemoguće''

Nail Balić iz Sindikata policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) HNŽ-a istaknuo je kako ni u jednom trenutku nisu sumnjali da do povećanja osnovice neće doći.

''U nas je s prošlom vladom ostalo da se samo na neki način donese modalitet hoće li povećanje ići u jednoj ili dvije godine i koliki će biti postotak. Nismo uopće sumnjali da do toga neće doći. Nadali smo se da ćemo nastaviti kontinuitet suradnje i dogovora s vladom koja je trenutno na čelu kao što smo imali i do sada. Ostavili smo dovoljno prostora novoj vladi da nas pozove na razgovor, da vidimo na čemu smo, u kojem pravcu i koliko postotaka bismo mogli ići u povećanje plaće, a koliko čujemo iz drugih županija, ako je išlo kroz dvije godine ta povećanja se kreću 15 posto za jednu, 15 za drugu godinu, a i zdravstvo je ovdje s povećanjem plaće otišlo do 30 posto. Ne tražimo ništa nemoguće, tražimo samo ono što pripada svakom normalnom građaninu i ništa osim toga'', kazao je Balić.

Naglasio je kako za prvu narednu sjednicu od Vlade HNŽ-a sindikati traže da se donese odluka o isplati redovnih pravomoćnih sudskih presuda u istom omjeru kao što je to bilo za izvansudske nagodbe koje su isplaćene u svibnju.

''Također, ako do petka, 8. prosinca, ne bude nikakvih reakcija od strane Vlade HNŽ-a, poduzet ćemo sve zakonom dozvoljene mjere i radnje kad je u pitanju prosvjed i štrajk upozorenja, a možda i generalni štrajk. Iskreno se nadam da do toga neće doći'', istaknuo je Balić.

Minimum je 15 posto

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić najavio je kako će iduća godina biti godina prosvjeda i štrajkova.

''Ova vlada očito nije ozbiljno shvatila sindikate, za ovih 20 godina rada u školama naučili smo se štrajkati i spremni smo za sve poteze i mjere koje budu potrebne, ali generalno ja nisam optimist. Vladi smo uputili dopise, uopće nema odgovora, doslovno nikakvog kontakta, a sa starom vladom smo skoro sve ispregovarali, samo smo to trebali potpisati i stvar bi bila riješena. Ova vlada govori da novca nema, ali to nije logično. Proračun se ne puni zbog neke pameti vlade nego zato što građani kruh, mlijeko, ulje i sve drugo plate 50 posto skuplje. Punjenje proračuna je enormno zato što smo mi svaki dan siromašniji. Ako hoćemo da ostanemo na nuli, moramo razgovarati o povećanju osnovice od 15 posto. To je neki minimum minimuma'', poručio je Milić.

Najavio je kako će se u srednjim školama HNŽ-a u petak prvi sat prve i prvi sat druge smjene održati štrajk upozorenja ako iz Vlade HNŽ-a ne dođe poziv na razgovor.