SINDIKATI PRORAČUNSKIH KORISNIKA "Vlada HNŽ-a nije ispunila obećanje, ignorira štrajk upozorenja i ne javlja se od prosinca"

Nevenko Herceg
Hercegovina.info

Nezadovoljni neovisni sindikati ispred djelatnika u školstvu, policiji i državnih i službenih namještenika i dalje nemaju na stolu rješenje svojih problema. Vlada HNŽ-a obećala je na sastanku 26. listopada do Nove Godine izvršiti potraživanja sindikata, no iako smo zakoračili u 2022. godinu ne da nema nikakvih naznaka rješenja ovog pitanja, nego Vlada, prema riječima sindikalaca, ignorira sve pozive za razgovor i sastanak.

Dva mjeseca uzaludnog nadanja.

Čelnici šest sindikalnih organizacija, predstavnici osnovnog i srednjeg obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Slavko Lauš, Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić, Nail Balić i Karmela Petković, 26. listopada su nazočili sastanku s Vladom Nevenka Hercega u kojima su dobili obećanja za ispunjenje njihovih zahtjeva do kraja 2021. Danas, 5. siječnja nikakvog traga nema, a to je za hercegovina.info potvrdio i Dalibor Alilović, predstavnik sindikata državnih i službenih namještenika u HNŽ.

"Nema nikakve reakcije od strane Vlade. Mi nismo imali nikakav poziv. Normalno i ljudski, kao socijalni partneri, očekujemo poziv jer je to jedini način da se nešto riješi. Trebamo razgovarati, na kraju kako god bilo završit će razgovorom", navodi on.

Nakon održanog štrajka upozorenja, sindikati su tada upozoravali da će ići s daljnjim koracima poput prosvjednih šetnji, ako treba i generalnog štrajka, do kojeg, svi se nadaju, neće doći.

Nevenko Herceg

"Svi smo vidjeli poteze Vlade, a sad je potez na nama sindikatima i idemo s daljnjim koracima. U međuvremenu je bilo dosta vjerskih i državnih blagdana i nije se moglo nešto posebno uraditi, koordinacija sindikata će se sastati i donijeti konkretne odluke. Trenutačno bi sve osim toga bilo prejudiciranje, ovaj ili idući tjedan ćemo imati ozbiljnije informacije", potvrdio nam je Alilović.

Sličnog je razmišljanja i njegov kolega iz Unije neovisnih sindikata, Josip Milić, koji nam je rekao da njihove aktivnosti idu slijedom kako su i najavili ranije.

Sindikati su već ranije upozoravali kako ih Vlada HNŽ-a samo zavlači i kupuje vrijeme budući da su sami predložili sastanak u prosincu, ali do njega nikad nije došlo unatoč pozivima sindikalaca, a nije došlo ni do izvršenja obećanja iz listopada.

"Ništa nema, baš ništa. Vlada se ušutila. Ni održani štrajk upozorenja im očito ništa ne znači", ističe Milić.

Vlada na čelu s premijerom Hercegom nakon inicijalnog sastanka s predstavnicima sindikata formalno se pohvalila kako je ova Vlada uvijek bila i bit će otvorena za dijalog i traganjem za rješenjima, no zadnji primjeri ne svjedoče tome budući da sindikati nisu pozvani na, unaprijed dogovorene, razgovore početkom prosinca koje je sama Vlada predložila. Od tada im nema ni traga ni glasa, a u međuvremenu smo ušli u novu, izbornu, godinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.