FOTO  SINDIKATI Ova Vlada nas je uspjela u samo 100 dana vladavine dva puta izvući na ulice

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Prosvjed prosvjetnih djelatnika koji je održan danas u Mostaru, okupio je veliki broj nastavnika svih srednjih škola na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije, ali i njihovih kolega koji su im došli dati podršku iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Goražda i Tuzle. Kako je i najavljeno, prosvjedna šetnja je otpočela u 12 i 30 sati, a nastavnici su kroz Kantarevac, Liska ulicu, Rondo prolazili u velikim grupama s transparentima, na kojima su bile ispisane rečenice upućene Vladi HNŽ i njenim čelnicima, koji su, prema njihovim riječima, prekršili dana obećanja i ponovno obrazovanje i prosvjetne djelatnike stavili na posljednje mjesto.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

„Ova Vlada nas je uspjela u samo 100 dana svoje vladavine dva puta izvući na ulice grada, to Hercegovoj bivšoj Vladi nije uspjelo ni za osam godina“, započeo je Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, pred okupljenim kolegama i građanima.

Kako kaže, trenutačna Vlada ne samo da ponižava prosvjetne djelatnike tako što ih ne poziva na razgovor i dogovor, nego na to sve iznose neistine vezane za proračun HNŽ, kojeg su, kako naglašava Miličević, zatekli u više nego dobrom stanju.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

„U svim drugim proračunima u Federaciji BiH ima novca, samo u našem nema. I u razvijenim zapadnim zemljama dolazi do značajnog povećanja plaća i isplate jednokratnih pomoći, kao odgovor na inflaciju, a nama naša vlada ne da ništa. Kažu, trošit će se ono što se ima, a ima se za sve drugo osim za korisnike proračuna. Sebi su i onako velike plaće povećali za 30 posto, za njih ima novca, a to povećanje je otprilike kao naša plaća“, poručio je Miličević.

Iskoristivši ironiju, Miličević je ukazao na činjenicu koliko se dugo i često već prosvjetni djelatnici bune na stanje u kojem se nalaze.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

„Nastavimo li ovako izlaziti na ulice, postat ćemo turistička atrakcija Grada Mostara, veća nego mačkare u Čapljini. Uporno nas lažu kako novca nema, ako nastave tako mislim da je nezbježan generalni štrajk. Tri desetljeća je prošlo od nesretnog rata u BiH, a mi skoro i da ne napredujemo. Ni dvije prosječne plaće ne mogu podmiriti potrošačku košaricu u Federaciji BiH, koja je veća od 3.000 KM. Kome treba Vlada koja ne brine o proračunskim korisnicima“, upitao je Miličević okupljene, koji su odgovarali zvižducima i negodovanjem uglas.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Miličević ističe da su im predsjednica Vlade i ministar financija kazali da će proračun biti razvojni, a prema njegovom mišljenju BiH spada u jednu od najkorumpiranijih zemalja u svijetu, pa govoriti da je proračun razvojni, za njega je više nego smiješno.

„Novce daju podobnim, a ne sposobnim, jer da nije tako – mi bismo se davno razvili. Sebi su dali velike plaće, službena vozila i brojne druge beneficije i njima je dobro, igraju se politike u najgorem smislu riječi, a mi nemamo ni mogućnost napredovanja, sistematskih pregleda. Neke naše kolege duže od 10 godina čekaju ugovor na neodređeno, duže od 12 godina čekamo isplate pravomoćnih sudskih presuda. Vidimo da su na ovom prosvjedu samo djelatnici obrazovanja, pa pitate li se zašto? Jedino na čemu Vlada uspješno radi je na razbijanju sindikata u HNŽ i naravno na srozavanju ugleda prosvjetnih djelatnika. Oduzimaju pravo učenicima na kvalitetno obrazovanje, jer nezadovoljni nastavnici ne mogu dati kvalitetno obrazovanje“, završio je Miličević.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Govore su propratili uzvici i izjave okupljenih poput „Dole Vlada“, a na transparentima koje su nastavnici nosili pisale su brojne rečenice koje su privlačile pažnju, a jedna od njih je i da je "Vlada HNŽ pala na prijemnom" te su je ocijenili ocjenom nedovoljan.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ, iskoristio je riječi najpoznatijih starogrčkih filozofa, kazavši da je sam Platon rekao ako Atena ostane bez obućara, hodat ćemo bosi, ali ostane li bez učitelja, Atena će propasti. Baš to je uporedio sa Bosnom i Hercegovinom, naglasivši da je zato Atena bila najveća svjetska sila nekoliko stoljeća jer je sve ulagala u obrazovanje, a zato smo mi ovo što jesmo, kako kaže, najkorumpiranija zemlja u Europi.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

„Na kojem smo mi mjestu našoj vlasti, jesmo li mi temeljna funkcija ove vlasti i županije ili smo im na zadnjem mjestu, vi sami procijenite. Umjesto da ova vlast sjedne sa sindikatima i da se ljudski i civilizacijski dogovorimo i nađemo neko zadovoljavajuće rješenje za sve. Nije lako okupiti sve ove ljude ovdje, a mi smo tu jer znamo da novaca imaju, ali nam ga ne daju. Mi ne tražimo povećanje, mi tražimo povećanje da ostanemo bar na nuli da možemo preživjeti zbog ove inflacije, a ne da bismo se bogatili i bahatili. Sram ih bilo do čega su nas doveli, umjesto da se dogovorimo oni se služe prijetnjama i nasiljem, sramota da ih bude za sve što su radili prethodnih dana prijeteći pojedinim ravnateljima, kako bi oni onda prijetili pojedinim djelatnicima da ne izađu na prosvjede“, izjavio je Milić.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Kako kaže, prosvjede i okupljanja im ne može nitko zabraniti, a za sljedeći put je najavio još veći broj okupljenih.

„Neće stati na ovome, poslat ćemo obavijest i Američkoj ambasadi i OHR-u za ovo što su nam činili ovih dana, pa vidjet ćemo tko će se dalje tako ponašati bahato i bezobrazno“, rekao je Milić.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Na to je ukazao i Edin Sarajlić, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a, zahvalivši se svima na dolasku s obzirom na to da je većini zapravo spriječeno zakonsko pravo na prosvjede.

„Nas su natjerali da radimo, mi nemamo pravo na prosvjedovanje, a također, hvala našim gostima iz udaljenih krajeva. Ono što primjećujem kao trend prethodnih godina jeste da nastavnički fakulteti postaju sve prazniji, a djeca koja nemaju pojma u šta se upuštaju, da znaju ono što mi znamo ne bi ga nikada ni upisali. Ovo je nekad bio poziv i čast biti nastavnik, a vidite do čega su nas doveli, oni sistemski uništavaju obrazovanje. Ako hoćete uništiti državu, uništite obrazovanje, a njima baš dobro ide i trude se za to. Sve dok nas gledaju kao cifru u proračunu, mi nećemo naprijed, ali mi ćemo dokazati da smo dostojni svog poziva i sutra ćemo se časno i pošteno vratiti u svoju učionicu i odraditi svoj čast. Ipak, isto tako časno i pošteno pokazat ćemo svoje nezadovoljstvo“, kratko se obratio Sarajlić.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Nekoliko riječi je kazala i nastavnica koja je danas u Mostar stigla čak iz Bihaća, samo kako bi dala podršku svojim kolegama iz druge županije.

„Došli smo prvenstveno jer se želimo solidarizirati s našim kolegama, prosvjetnim djelatnicima i sindikatom. Žalosno je da prosvjetni djelatnici koji su stub ove države moraju izaći na ulice da bi ostvarili svoja prava. Nije to samo slučaj u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nego uopćeno, prosvjetni djelatnici su nezadovoljni, a država ne može naprijed dok ne podigne na pijedestal kako prosvjetnog djelatnika, tako i učenika. Učenici su budućnost, a tu budućnost obrazuju prosvjetni djelatnici“, zaključila je ova Bišćanka.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Prosvjedna šetnja je završena isped zgrade Vlade, a sada se čekaju dalja postupanja i odgovori.

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.