SINDIKATI NA ULICI "Znamo da ima novca. Vlada HNŽ mora biti hrabrija, to je pitanje preživljavanja svih nas"

Prosvjedna šetnja Sindikata proračunskih korisnika HNŽ
Fena

Koordinacija sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak je održala dvosatni štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju zbog toga što se, kako kažu, Vlada oglušila na zahtjev Sindikata za povećanjem osnovice plaće od 15 posto.

Prosvjednici su se okupili ispred Kantarevca odakle je prosvjedna šetnja krenula Liska ulicom, preko Rondoa do zgrade županijske vlade.

Pored povećanja osnovice za obračun plaća, zatražena je i isplata jednokratne pomoći sukladno odluci Vlade FBiH.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić naveo je kako su prošli tjedan imali sastanak s Vladom na kojem su očekivali bolje vijesti, međutim, po njegovim riječima, dočekao ih je nefer i nekorektno ponašanje Vlade", prenosi Fena.

Sadržaj se učitava...

"U rebalansu proračuna izdvojili su dva milijuna maraka kojih do tada nije bilo, tvrdili su da novca nema, a izdvojili su toliko novca za ljude koji se nisu odrekli kamata", kazao je Milić.

Dodaje kako je taktika Vlade "zavadi pa vladaj":

"Time su nas u Koordinaciji željeli zavaditi, Sindikat policije odustao je od prosvjeda jer su se oni time zadovoljili i rekli da je to veliki pomak. To za nas u osnovnim i srednjim školama, te za državne službenike i namještenike nije nikakav pomak. Što se tiče stava Vlade da novca nema, ja imam podatke iz medija da je prvi put prikupljeno deset milijardi i 600 milijuna maraka, odnosno 700 milijuna prihoda više u 2023. godini nego u prošloj godini, a nama Vlada govori da su godinu završili devet milijuna maraka u deficitu. Kako je to moguće?"

Milić je ustvrdio kako Vlada HNŽ-a vara sindikaliste te da im nije preostalo ništa drugo nego nastaviti borbu na ovaj način.

"Mogu reći da ćemo ovaj put radikalnije i češće održavati prosvjede nego što je to bilo do sada", kazao je Milić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a Edina Čomić kazala je kako sindikati traže „hrabriju vladu“.

"Tražimo od njih da budu hrabri i da preusmjere novac ako ga u ovom trenutku za nas nema, znamo da ga negdje ima. Tražili smo od njih da već od siječanjske plaće ide neki dodatak na plaću od tog iznosa koji će biti jednak za sve, i za one s najnižim, ali i one s većim plaćama kako u obrazovanju tako i drugdje. To bi nas već zadovoljilo, a ostalo bismo mogli rješavati u hodu. Također, dok god je ponuda od Vlade nula, naš zahtjev je 15 posto povećanje osnovice plaće. Kad se sjedne za pregovarački stol i krene dogovarati, tada se odlučuje hoće li ići nešto drugačije", kazala je Čomić.

Dodala je da osnovica treba biti 642 marke.

"Vlada je na prošlom sastanku izašla s informacijom za prosječnu federalnu plaću iz rujna, jer iz listopada još nije bila objavljena. Objavljena je prije tri dana i osnovica treba biti 642, a ona je trenutno 638 i naš kolektivni ugovor već se krši. Mi ćemo jedno vrijeme ići s protestima, ako ni to ne bude urodilo plodom ne prezamo ni od generalnog štrajka", poručila je Čomić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika HNŽ-a Dalibor Alilović kazao je kako i taj sindikat stoji iza svih već navedenih zahtjeva.

"Želimo povišicu osnovice od 15 posto, kolika će ona biti vidjet ćemo tijekom pregovora, ali to je neki osnovni uvjet. Nama stalno govore da će indirektni i direktni prihodi padati, ali sva statistika kojom raspolažemo govori suprotno tako da mislimo da postoji prostor za povišicu od 15 posto. To više nije pitanje nekog dostojanstva nego doslovno preživljavanja svih nas", kazao je Alilović.