SINDIKATI "Koga ćete zaustaviti da ne ode iz države nudeći mu 543 KM? Minimalna plaća mora biti 1.000 maraka"

SINDIKATI "Koga ćete zaustaviti da ne ode iz države nudeći mu 543 KM? Minimalna plaća mora biti 1.000 maraka"

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) smatra neprihvatljivim “najavljeno usvajanje odluke Vlade FBiH o minimalnoj plaći u Federaciji BiH u iznosu od 543 KM".

"Našu zemlju je tijekom ove godine napustilo više od 170.000 građana. Među njima je najviše kvalificiranih radnika koji su bili primorani otići iz domovine da bi sebi i svojim obiteljima osigurali normalan i dostojanstven život. Ovih dana na snagu stupa Odluka o dopuni Protokola 6 CEFTA-e kojim se uklanjaju radne dozvole kao prepreka zapošljavanju naših radnika u zemljama potpisnicama ovog sporazuma. Planira li Vlada FBiH zasutaviti egzodus radnika nudeći im plaću od 543 KM? Kako poslodavci namjeravaju sačuvati neophodnu radnu snagu ako znamo da se već sada bore s nedostatkom kvalificirane radne snage?", navodi predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović u priopćenju za javnost.

Iz SSS BiH su izrazili uvjerenje da će “zastupnici u Federalnom parlamentu ispoštovati dogovor koji su predstavnici svih klubova zastupnika postigli u Domu sindikata, kada su prihvatili inicijativu SSSBiH da minimalna plaća u FBiH bude 1.000 maraka i da će ponovno pokazati da su odgovorniji dio vlasti u FBiH i da rade u interesu građana, samim tim i radnika”, priopćeno je iz SSSBiH.