SINDIKAT UČITELJA HNŽ Reforma obrazovanja na štetu nastavnika, bez osvježenja, ručka i putnih troškova...

Goran Miličević
Federalna Tv

Djelatnici osnovnih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izrazili su svoje nezadovoljstvo načinom na koji se provodi kurikularna reforma pod pokroviteljstvom Vlade HNŽ i organizacijom Zavoda za školstvo. Prema dopisu koji je Sindikat učitelja HNŽ uputio Ministarstvu obrazovanja HNŽ, učitelji i nastavnici su ogorčeni nedostatkom sredstava i organizacijskim propustima koji prate ovu važnu obrazovnu reformu.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, Goran Miličević, istaknuo je kako je Vlada HNŽ-a odobrila Zavodu za školstvo nedostatna sredstva za obuku djelatnika, čime je ponovno pokazala svoj negativan stav prema obrazovanju. Ovakav pristup dovodi u pitanje samu reformu, a pojedini djelatnici odbijaju sudjelovati u obuci zbog nepovoljnih uvjeta.

„Obuka traje četiri dana, šest sati dnevno, a učitelji i nastavnici trebaju doći u Mostar iz udaljenih mjesta poput Rame, Neuma, Stoca, Čapljine i Čitluka. Vlada HNŽ-a nije osigurala sredstva za putne troškove, dnevnice za rad subotom, kao ni za ručak i osvježenje, što dodatno opterećuje polaznike obuke“, stoji u dopisu.

Sindikat učitelja HNŽ apelira na Ministarstvo obrazovanja da se uključi u rješavanje ovih problema te osigura adekvatna sredstva i uvjete za provedbu kurikularne reforme. Napominju kako u drugim županijama, poput Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), ovakvih problema nije bilo, te da su tamo djelatnici imali osigurane sve potrebne uvjete za sudjelovanje u obuci.

„Smatramo da je sramotno da se kurikularna reforma u HNŽ provodi na račun učitelja i nastavnika, što u drugim županijama nije bio slučaj. Pozivamo Ministarstvo da preuzme odgovornost i osigura prava djelatnika te spriječi najavljeni bojkot ovako organizirane obuke“, zaključuje Miličević.

Pozvao je sve relevantne institucije i medije da podrže učitelje i nastavnike u njihovim zahtjevima za pravednim uvjetima rada te osiguraju uspješnu provedbu kurikularne reforme u HNŽ-u.