SINDIKAT HT "Božićnica je uvijek išla uz plaću za studeni, samo ove godine ne, a mentore imamo, to su naši radnici"

Prosvjed
hercegovina.info

Sindikat HT-a Mostar reagirao je danas na zadnji dopis Uprave HT-a, u kojem kažu da je simptomatično da se sindikat pojačano aktivirao neposredno pred izbore. 

"Na početku želimo zahvaliti medijima što nam daju priliku da na istinit način predstavimo zahtjeve radnika i Sindikata HT Mostar. Pokušati ćemo biti što kraći jer ne želimo voditi polemike sa Upravom HT, ali zbog istine moramo odgovoriti na teške optužbe koje nam se stavljaju na teret. Što se tiče isplate Božićnice u posljednjih skoro 10 godina svaki puta ako je isplaćena bila je isplaćena sa plaćom za mjesec studeni. Ovoga puta nije isplaćena sa plaćom. Ako je Uprava trebala dodatne analize (prethodnih godina ih nije trebala) mogla se obratiti svojim radnicima te ih upoznati da će božićnica biti isplaćena u sljedećih nekoliko dana. Uprava se nije obratila radnicima, ne zato što je zaboravila, već zato što pokušava izbjeći isplatu koja je obavezna po pravilniku HT i od koje sindikat i radnici neće odustati", kazali su.

Što se tiče ponovnog optuživanja Sindikata za miješanje u izbore kažu da su očekivali od Uprave da napuste ovu retoriku koju je uveo Fadil Novalić u svom obraćanju radnicima BH Telecoma.

"Da radnici i sindikat rade u korist političkih mentora onda bismo mi u pregovorima za Granski KU tražili povećanja plaća i postavljali zahtjeve koje je teško ispuniti pa time ucjenjivali Upravu uoči izbora u BiH. Ali nismo to uradili. Vodili smo se pravičnošću te smo  tražili sigurnost za radnike bez bilo kakvih povećanja prava radnika HT. Ali eto, i to bilo previše za ispoštovati".

"Uprava HT Mostar po drugi puta optužuje Sindikat da radimo po nečijem nalogu, ne navodeći po čijem, za nekoga ili protiv nekoga u Mostaru.  Mi sada želimo njima postaviti pitanje u čijem interesu i za čiji račun rade oni kada već 5 mjeseci blokiraju zaključenje Granskog kolektivnog ugovora. Za čiji račun rade kada neisplatom božićnice nepotrebno narušavaju odnose sa tim istim radnicima koji sutra trebaju izaći na izbore u Mostaru.  Nama nisu bitna politička lutanja i promjene dresova članova uprave, nije nam bitna niti moguća spoznaja za koga radite u politici, ali nam je bitno kako i u čijem interesu Uprava  vodi HT Mostar. Gledano sa stajališta stalnog pada prihoda i gubitka korisnika čini nam se  da od naših poslovnih  planova veću korist ima naša konkurencija nego sam HT Mostar".

"Priznajemo da u svom radu imamo mentore. Mentori su nam naši članovi ali i svi ostali radnici HT Mostar koji nas usmjeravaju u našem radu i za čiji interes radimo i priznajemo da smo ponosni  na povjerenje koje dobivamo od njih svakodnevno. Eto sada očekujemo i od članova Uprave da se izjasne za koga oni rade i da to dokažu, sretno im bilo!", zaključuje se u odgovoru sindikata.