Sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.024,40 KM

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj 2019. iznosila je 924 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u prosincu 2018. godine.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,64 posto. Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine: prehrana (udio 38,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,4 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,8 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,8 posto), prijevoz (6,8 posto), te održavanje domaćinstva (udio 5,9 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 81 artikal. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za devet stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.