Sindikalisti se predomislili, sutra ipak vijenac za Aluminij

Aluminij vijenac
hercegovina.info

Nakon što su jučer za Hercegovina.info izjavili da neće biti nikakvih događanja povodom druge godišnjice smrti mostarskog diva sindikalisti Aluminija javljaju da su se predomislili. Sutra 10 do 12 na kapiji nekadašnjeg giganta nekolicina radnika će se okupiti i položiti vijenac, potvrdio je za Hercegovina.info ispred sindikata Aluminija Pero Bebek. 

I na prvu godišnjicu gašenja poduzeća okupila se nekolicina radnika, njih 6-7 od 900, da upale svijeću nekadašnjem hranitelju. Dio radnika još je uvijek na livadi. Sindikalisti će dati i prigodne izjave, a što se ponajviše tiče neizmirenih doprinosa zbog čega radnici ne mogu u mirovinu, a što im je obećavano do kraja lipnja. 

“Ne drže se dogovora, Jelka Milićević se ne drži. Četiri mjeseca je uplaćen taj staž koji je zaostao 22 mjeseca, i onda se prestalo. Sad ih ima popriličan broj, njih 50 i nešto, što ne mogu u mirovinu jer im nije uplaćeno”, ispričao je ranije Bebek.

Mostarski div ugašen je 10. srpnja 2021., par minuta iza ponoći. Revitalizacija se obećavana i pokušavana kroz novo poduzeće. Međutim, i resorni federalni ministar jučer je potvrdio da od te priče nema ništa. 

Ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić ocijenio je da je financijski neodrživ pokušaj oživljavanja proizvodnje u Aluminiju, čije je pogone u najam uzela izraelska kompanija MT Abraham nakon što je mostarska kompanija prestala s radom prije dvije godine.

„Nažalost, mislim da će i proces financijske konsolidacije pokazati da ovo gospodarsko društvo u ovakvom načinu rada i obliku poslovanja ne može nastaviti rad“, rekao je Džindić nakon sjednice Vlade Federacije BiH održane u Mostaru.

Po njegovim riječima, predstavnici nove uprave i Nadzornog odbora Aluminij Industrije, koju je osnovala MT Abraham Grupa, sastat će se s njim sljedećeg utorka kako bi razgovarali o idućim koracima u toj kompaniji.

„Svjesni smo i vidimo da nije kompatibilan proces najma pogona sa spektakularnim najavama o pokretanju proizvodnje. Nažalost, ne vidim oporavak i takav model da se proizvodi s gubitkom je neuporabljiv“, istaknuo je resorni ministar.

Većinski suvlasnik Aluminija je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, koliko imaju i radnici, dok je Vlada RH vlasnik 12 posto dionica te kompanije.