SIGURNOST SE DOŽIVLJAVA KAO TROŠAK Na gradilištima u BiH u ovoj godini poginulo 12 radnika

Radnik stradao na gradilištu u Sarajevu
Klix

U dva dana poginula su dvojica radnika na gradilištima u Sarajevu. Sigurnost radnika doživljava se nerijetko kao nepotreban trošak poslodavcu. To je, malo je reći, pogrešno razmišljanje.

Tridesettrogodišnjak iz Sarajeva poginuo je na gradilištu na Stupu, drugi radnik iz Zenice poginuo je nakon što se ozljedio na gradilištu na Ilidži prilikom podizanja tereta na osmi kat. Uhićen je poslodavac, prenosi N1.

“Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo ‘teška kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine’ u vezi s kaznenim djelom ‘nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova’ u 20:20 sati uhićena je odgovorna osoba muškarac inicijala Š.H., rođen 1966. godine, nastanjen u Sarajevu”,odgovorna osoba u građevinskoj tvrtki koja je izvodila radove na ovom objektu”, kaže za N1 Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a ŽS.

Tragedije na gradilištima u Sarajevu, u dva dana, iznova su otvorile temu loših uvjeta rada. Usprkos Zakonima koji reguliraju oblast zaštite radnika, nesreće se događaju.

“Primjena određenih alata u svrhu prevencije, ozljeda i ovakvih tragičnih slučajeva je na neki način dobro definirana, ali nažalost, još uvijek nemamo stopostotnu primjenu samog zakona, i od strane poslodavaca, ali i od strane radnika.” kaže Adnan Delić, Ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Da Zakon o zaštiti na radu FBIH treba hitno unaprijediti i donijeti još 30 provedbenih akata, stava su poslodavci.

“Nema preventivnog djelovanja, mi smo odmah u situaciji opterećeni pritiscima, opterećeni poreznim kontrolama, opterećeni skupom zaštitom na radu, skupom opremom, skupim procjenama nije to bio cilj Zaštite na radu, i mislim da sve moramo usmjeriti prema radniku.” naglašava Mario Nenadić, iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH

U Federalnom ministarstvu rada, kažu, rade na donošenju ostatka podzakonskih akata i pravilnika, kako bi unaprijedili ovu oblast.

“Da prije svega u narednom razdoblju utičemo na Županijske inspekcije, Uprave za Inspekcijske poslove kako bi ojačali kapacitete inspektorata zaštite na radu, kako bi uposlili veći broj samih uposlenika”, kaže ministar Delić.

Među najrizičnijim oblastima pored šumarstva i drvne industrije je građevinarstvo i elektroprivreda. Inspekcija rada u RS je u ovoj godini, u oblasti zaštite na radu izvršila oko 1.400 inspekcijskih kontrola.

“Izdano je i 170 prekršajnih naloga, čija je procijenjena vrijednost 334 tisuće KM.” kazala je Dušanka Nikolić, glasnogovornica inspektorata RS

Nepravilnosti su zabilježene u čak 590 slučajeva, a najčešće se odnose:

“Na organizaciju i provođenje mjera zaštite na radu, provođenje preventivnih mjera čija suština jeste sprječavanje nastanka ozljeda, obuka radnika za siguran rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada provođenje tih edukacija.”

Jačanje nadzora i kontrole je neophodno. Samo u ovoj godini u BiH evidentirano je 12 smrtnih ishoda na gradilištima, uključujući dva posljednja smrtna ishoda.