SIGURNOSNI SKANDAL Selmo Cikotić bez dozvole ima uvid u podatke pod oznakom "tajno" i "vrlo tajno"

Selmo Cikotić
Istraga.ba

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rukovodi ovim sektorom bez posjedovanja potrebne dozvole za pristup podacima pod oznakom "Tajno" i "Vrlo tajno".

Cikotić, kao ministar u Vijeću ministara BiH, bez sigurnosnih provjera i dozvola ima pristup podacima "interno" i "povjerljivo", no za one značajnije informacije mora imati posebne dozvole.

To se navodi u odgovoru na pitanje koje je savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffmann zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH.

Portal Klix.ba je u posjedu Rješenja koje je izdano i u kojem u obrazloženju kaže:

"Pristup podacima stupnja 'interno' i 'povjerljivo', bez sigurnosne provjere i dozvole imaju na razini BiH: predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH imenovanom nije donijelo rješenje za koje tražite informaciju", navodi se.

Dakle, da pojasnimo. Ministar sigurnosti BiH, prema zakonu, automatski i bez provjera dobiva pristup podacima s oznakom "interno" i "povjerljivo", no za podatke "tajno" i "vrlo tajno" potrebna je dodatna dozvola. Cikotić to, očito, ne posjeduje, iako ima pristup tim podacima.

Ako pogledamo u Zakon o zaštiti tajnih podataka, tamo piše da se prema stupnju tajnosti "tajno" određuje za podatke čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo izuzetno štetne posljedice po sigurnosne, političke, ekonomske ili druge interese BiH.

"Vrlo tajno" se određuje za podatke čije bi neovlašteno otkrivanje ugrozilo integritet BiH i nanijelo državi nepopravljivu štetu.

Za ovaj propust odgovornost se može tražiti kod Mate Miletića, inače pomoćnika ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, s obzirom na to da je on ujedno i načelnik Sektora za zaštitu tajnih podataka.

Da je ministru potrebna dozvola govori i sljedeći član zakona:

"Izuzetno od odredbi stavova (1) i (2) ovog člana te člana 37. stav 1 ovog zakona, dozvolu za pristup tajnim podacima ministru sigurnosti BiH i ministru obrane BiH izdaje, u skladu sa zakonom, rukovoditelj organa iz člana 75 zakona".

Podsjetit ćemo da je početkom prosinca 2021. godine Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, to znači da Cikotić ostaje bez pristupa tajnim podacima, no krajem godine se odvijala prava sapunica, jer bi Cikotiću pristup trebao oduzeti njegov pomoćnik - Miletić, koji je otišao na bolovanje.

SIGURNOSNA SAPUNICA

Cikotićev pomoćnik treba Cikotiću zabraniti pristup tajnim podacima, ali je na bolovanju

Prema Zakonu o tajnim podacima, navodi se da su sigurnosne smetnje zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, između ostalog, i vođenje postupka zbog krivičnih djela za koja se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Cikotić se tereti za zloupotrebu položaja kojom je proračun BiH oštetio za 9,7 milijuna KM, a drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.