"SIGURNO U PROMETU" U Širokom Brijegu održano međužupanijsko natjecanje

djeca,promet,natjecanje,auto moto savez
fena

U Sportskoj dvorani Druge osnovne škole u Širokom Brijegu u subotu je u sklopu prometno-preventivnih i edukativnih aktivnosti Auto moto saveza održano 25. završno natjecanje učenika osnovnih škola "Sigurno u prometu".

Na završnom međužupanijskom natjecanju sudjelovalo je 11 školskih ekipa (po 4 učenika/učenice) koji su postigli najbolje rezultate na županijskim natjecanjima u Posavskoj, Srednjobosanskoj, Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i ekipa iz Žepča iz Zeničko-dobojske županije. Natjecanje se odvija kroz teorijske i praktične kategorije, piše Fena.

Zoran Pinjuh, glavni tajnik Auto moto saveza BiH naglasio je kako se kroz ovakve događaje želi podići svijest mladih o važnosti poznavanja prometa i sigurnosti u prometu. ''Ovo, 25. međužupanijsko natjecanje učenika 'Sigurno u prometu', pokazalo je zavidne rezultate, a može se reći i najbolje u ovih proteklih 25 godina. Cilj je događaja podizanje razine prometne kulture. Nažalost, svjesni smo činjenice da razina prometne kulture kod nas nije baš na zavidnoj razini. Svjesni smo, isto tako, tužne činjenice da nam veliki broj mladih ljudi gine u prometnim nesrećama. Jedni odlaze iz Bosne i Hercegovine, drugi ginu, pa gdje je kraj svega toga. Zato nastojimo što više povećati ovo natjecanje i tražimo potporu svih institucija koje su vezane za promet, kulturu i obrazovanje mladih da sve podignemo na veću razinu'', rekao je Pinjuh. Naglasio je kako kroz razne edukativne aktivnosti nastoje podići svijest o važnosti sigurnosti prometa. ''U posljednje vrijeme dogodio se niz prometnih nesreća u Hercegovini u kojima je nekoliko mladih ljudi, nažalost, izgubilo život. Veliki problem mogu biti neiskustvo, nepoznavanje ceste i vozila kojim se upravlja. Onog trenutka kada osoba prohoda već je u prometu, pa je potrebno među djecom i mladima podići svijest o važnosti sigurnosti u prometu. Nažalost, u školama nema predmeta o prometu, a sve je manje-više vezno za promet. Naš zadatak je da nastojimo kroz ovakve aktivnosti podići svijest i razinu kulture u prometu'', kazao je Pinjuh. Rekao je i da je jedna od najvećih opasnosti u prometu, uz konzumaciju alkohola i droga, korištenje mobilnih telefona. ''Djelić sekunde može biti smrtonosan za vozača i ostale sudionike u prometu'', zaključio je.

Prvo mjesto u kategoriji za djevojčice osvojila je Ajla Šogorović iz OŠ Vladimira Nazora iz Odžaka, druga je bila Amna Subašić također iz OŠ Vladimira Nazora iz Odžaka, dok je treće mjesto osvojila Ajla Smajlović iz OŠ Orašje. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Emin Mujanović iz OŠ Vladimira Nazora iz Odžaka, a drugi je bio Bože Klišanin iz OŠ Franjo Nevistić iz Šujice.