Sidran mora platiti Gatalu 1.969 KM

Općinski sud u Sarajevu, po predsjedanjem sutkinje Nađa Seferović, u postupku tužitelja Adulaha Sidrana protiv Veselina Gatala i glavne urednice magazina Republika Vere Soldo i nakladnika Soldo media group d.o.o, odbio je Sidranov zahtjev da mu tuženi isplate po 5 001 KM i uputi ispriku zbog teksta objavljenom u navedenom magazinu.

Abdulah Sidran dužan je tuženima isplatiti troškove postupka u iznosu od 1.969 KM, u roku od 30 dana.

Sidran ¸je podnio tužbu krajem siječnja 2010. Nakon objave kolumne Veselina Gatala u magazinu Republika pod naslovom „Sve gori". U kolumni je, između ostalog, napisano i da se „...ovih dana čuje da se jedan obični mali čovjek... Uh, pardon, nije baš običan,. Mali, doduše, da. Ovih dana, dakle, čujem da se jedan neobičan mali čovjek po imenu Abdulah Sidran, hoće zapaliti. Ne može vratit još 40 000 KM izrazito povoljnog kredita, koliko mu je ostalo za isplatiti stan. Hebat ga, čovjek koji je toliko toga učinio za Bosnu i Bošnjake i udaljio ih, vjerojatno iz sigurnosnih razloga, od Hrvata i Srba, ne bi smio tako izgorjeti. Barem ne tako brzo".

Sidran je naveo kako navodi u tekstu nisu točni, te da je izražavanj trećetuženog, u ovom slučaju, Veselina Gatala, neistinito i netočno te da mu je bila namjera nanijeti štetu njegovom ugledu i časti.

Sud je zaključio kako ovako izražavanje, iako nije dokazano da je istinito, nije u toj mjeri uvrjedljivo da bi imalo utjecaj na ugled tužitelja, pa mu nije ni moglo nanijeti štetu, a osnovana je i tvrdnja tuženih da tužitelj nije dokazao da mu je nanesena šteta. Sud je, između ostalo ocijenio da tužitelju, s obzirom da uživa veliki ugled u javnosti, nisu mogli nauditi navodi tuženih, a posebno ne u toj mjeri da on trpi duševne bolove takvog inteziteta koji vode do nastanka štete.

Posebno je ukazano i na činjenicu da Sidran nije u konkretnom slučaju, ni tuženima a ni ostalim medijima, podnio zahtjev za ispravku spornog izražavanja, iz čega proizilazi da na isto nije obratio posebnu pozornost.

Jedan od zaključaka Suda je i taj da, u skladu s njegovim zanimanjem, Sidran treba biti spreman trpjeti i negativne kritike.


bitno.ba