FOTO  'Mostarsko ljeto' se bliži svome kraju, ali kvalitetnim programima tu nije završetak

Koncert Ivan Perković i Leyla Bayramogullari
Hercegovina.info

Ovog tjedna bio je upriličen raznovrstan sadržaj u okviru programa 'Mostarskog ljeta'. 

Zainteresirani su tako mogli prisustvovati koncertu kojeg su održali polaznici škole gitare 'Galeb' iz Jablanice, a isti se održao u bašti instituta 'Yunus Emre'.

"Ovo je jedan u nizu programa koji organiziramo u okviru međunarodne manifestacije 'Mostarsko ljeto 2022'. Radi se o školi gitare 'Galeb' iz Jablanice, koja je u suradnji sa Institutom 'Yunus Emre' Mostar već organizirala dva koncerta, u Jablanici i Konjicu, a ovo je treći koncert.

Djevojka koja predvodi ovu grupu mladih glazbenika, Adna Šćuk, jako je talentirana i na jako dobar, točan i precizan način izgovara turske riječi, pjeva pjesme, iako nije imala nekog velikog kontakta sa turskim jezikom", istaknuo je direktor instituta 'Yunus Emre' Yunus Dilber. Tijekom ovog koncerta odsvirane su i otpjevane pjesme na turskom i našem jeziku.

"U školi gitare imamo učenike od predškolskog uzrasta do fakultetskog uzrasta, a večeras je nastupilo devet polaznika. Suradnja sa Institutom 'Yunus Emre' je počela prije nekih 6-7 mjeseci. Moja kćerka, Adna, koja pjeva, dolazila je u Institut, te su joj pomogli u izgovoru riječi na turskom jeziku", kazao je voditelj navedene škole Adil Šćuk.

Narodna biblioteka Mostar je ugostila Damira Uzunovića koji je predstavio svoj roman 'Ja sam'. Kao promotori su bili Omer Mičijević i Dijana Hadžizukić.

"Roman se sastoji zapravo od tri knjige koje sam pisao 25 godina. Naslovnica predstavlja ulazna vrata stana u koji sam ulazio tridesetak godina u sarajevskom kvartu koji se zove Koreja. Ta vrata su otprilike taj misterij da je nešto iza njih sklonjeno i iza tih vrata može se reći neka vrsta autofikcije i neka vrsta mog i tuđih života, jer svaki život je vrijedan da bude zapisan", rekao je između ostaloga Uzunović.

"Autobiografska proza sa mnogo elemenata stvarnosnog, realistično - veristični način pisanja i po tome je roman aktualan, uklapa se u sadašnje trendove kada je u pitanju bh. proza", kazala je Hadžizukić.

Još jedan koncert upriličen je u okviru 'Mostarskog ljeta', a riječ je o koncert klavira i flaute. Nastupili su Ivan Perković i Leyla Bayramoğulları.

"Veoma sam sretna što sam ovdje, vrlo mi je drago i počašćena sam. Puno hvala konzulatu Republike Turske, Institutu 'Yunus Emre' Mostar i Centru za kulturu Mostar", kazala je Bayramoğulları. 

"Ono što smo svirali su uglavnom kompozicije europskog karaktera, europskih tradicionalnih kompozitora klasične glazbe. Međutim, Lelya je predložila da sviramo, pored tog nekog standarnog repertoara, turske minijature. Turske minijature sa nekim našim prizvukom već poznajemo da to postoji kroz našu bogatu glazbenu tradiciju BiH, tako da je meni na um palo da povežemo našu neku vrstu tradicionalne glazbe i pokažem Lelyi", naglasio je Perković.

Program 'Mostarskog ljeta' nastavlja se večeri sa Abdulahom Sidranom koja će biti upriličena 8.8. od 20:30 sati u institutu 'Yunus Emre', a u organizaciji Narodne biblioteke. U srijedu 10. kolovoza od 20 sati u Centru za kulturu održat će se predstavljanje knjige Salke Šarića 'Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001. - 2016.'

Ulaz na sve događaje 'Mostarskog ljeta' je besplatan.