Shvatite ovo ozbiljno: Zovite rodbinu, tražite im podatke i popišite ih

...plakatima, masovnom medijskom promidžbom oko popisa pučanstva koja prerasta u grčevitu borbu predstavnika triju naroda oko udjela u ukupnome broju pučanstva čime će se nastojati promijeniti i njihov utjecaj u vlasti. 
Po Daytonskoj formuli, tri naroda imaju onoliko udjela koliko ih je bilo po popisu 1991. godine.

Izmjena ove formule bi mogla dovesti i do novih velikih nesporazuma. Katolička crkva, institucije Hrvata, među kojima je i Državni ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske pozvali su na masovnu mobilizaciju Hrvata podrijetlom iz BiH.

Minimalni podaci

Još agresivniju kampanju provode bošnjačke organizacije među kojima je i Islamska zajednica među svojom dijasporom diljem svijeta, a cilj je da ovaj narod bude ‘temeljni' s više od 50 posto u ukupnom broju. Najveća hrvatska dijaspora iz BiH nalazi se u Hrvatskoj, ali i širom svijeta. Vlasti u Zagrebu poručile su kako ne postoje nikakve zapreke da se svi oni prijave u BiH i da neće izgubiti svoj status u Hrvatskoj, bilo da se radi o osobama koje posjeduju dvostruke dokumente, ili su tek privremeno na dresi u RH. Naime, podaci u popisu su tajni, a po propisima u BiH popisivač ne može tražiti bilo kakav dokument kada upisuje osobe u kućanstvu, čak i ako nisu nazočne popisu. Iz više nevladinih organizacija pozivaju sve one koji se žele popisati, kako Hrvati u BiH ne bi postali manjina, da dostave osobne podatke o tome.

"Svi vi koji imate imovinu, svoje ili roditeljske kuće/stanove, grobove najmilijih u Bosni i Hercegovini, trebate se odazvati popisu pučanstva u Bosni i Hercegovini", stoji u pozivu. Pri tome se iz hrvatskih udruga predstavljaju i pojednostavljeni naputci kako se popisati. Ako se osoba, primjerice, nalazi u Njemačkoj za vrijeme popisa, ona nije obvezna doći u BiH za vrijeme popisa. Dovoljno je telefonom ili mailom dobiti određene podatke. Nikakvi, međutim, dokumenti za te osobe nisu obvezni prilikom popisivanja. Dovoljno je da pri dolasku popisivača nazočni član kućanstva, ili netko blizak može dati podatke o osobi koja nije nazočna i na taj način je popisati. Osoba za vrijeme popisa mora biti u kući i posjedovati osobne podatke. Ako, pak, popisivač nikoga ne bude zatekao u kući, ostavit će obavijest o ponovnom dolasku. Ako i unatoč tome te iz drugih razloga, ipak, određeno kućanstvo ne bude popisano, mogu se javiti u općinsko poglavarstvo kako bi se popisali. Nakon 15. listopada godine više se neće biti moguće upisati. Minimalni podaci koje je potrebno za osobe koje nisu nazočne su ime, ime roditelja, prezime, JMBG, ili datum rođenja te mjesto rođenja, mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja, podatak o statusu bilo da je osoba zaposlena, navesti zanimanje, djelatnost tvrtke; vrstu škole te završenu školu.

Pomoć koordinatora

Postoje nedoumice oko osoba koje se nalaze u Hrvatskoj, ili u dijaspori, što će se dogoditi ako se popišu u BiH. One ne mogu imati nikakvih posljedica tamo gdje sada žive. U slučaju ako je dijete rođeno u Švicarskoj, ili, pak, ako jedno od supružnika nije prijavljeno u BiH, to ne mijenja ništa u pogledu popisa. Prijava u službe evidencije kao CIPS ili Matični ured nije preduvjet za popisivanje osoba. Popisuju se svi, bez obzira na službenu prijavu. U slučaju da pak popisivači to i zatraže, a što ne smiju, treba im reći da nije obvezno imati nikakav dokument kojim se dokazuje status za bilo koju osobu koja nije nazočna popisu. 
U pozivu na popis hrvatske udruge sugeriraju da se osobe koje žive izvan zemlje ne prijavljuju elektroničkom poštom ili popunjavanjem elektroničkih obrazaca jer na taj način ne ulaze u ukupan broj pučanstva iz BiH, nego će biti navedeni kao dijaspora. Kako bi animirali što je moguće veći broj Hrvata da se prijave, ali i da pomognu što im je sve potrebno da bi popisali ukućane i osobe koje trenutačno žive izvan zemlje, na internetskim stranicama HDZ-a su naveli svoje koordinatore, brojeve telefona i e-mail adrese za kontakt.

Večernji List