SEZONA NA JADRANU Može se zaraditi i do 3000 eura mjesečno

sezona,ljeto,sezonac,sezonci,posao,jadran,Dalmacija

Hrvatska obala iščekuje najjaču turističku sezonu još od 2019. godine a kao i obično, tu bi sezonu na svojim leđima trebali iznijeti sezonski radnici.

Masovni odlasci mladih Hrvata u zemlje Europske Unije s boljim životnim standardom otvorili su vrata solidne sezonske zarade strancima ali vlasnici turističkih objekata kažu nam, i dalje preferiraju radnu snagu iz BiH. Jedan vlasnik restorana u Podstrani za Hercegovina.info kaže kako posebno cijeni sezonce iz Hercegovine, jer su se radnici iz ovih krajeva pokazali sposobnim i pouzdanim ali i zato jer je sa hrvatskom putovnicom papirologija za poslodavca maksimalno pojednostavljena, odnosno ista je kao i za radnike iz Hrvatske.

Prelaskom na euro plaće sezonaca nisu previše narasle

Prelazak s kune na euro Hrvatskoj je ekonomiji izazvao tektonske promjene u smislu poskupljenja svih artikala, a nas je zanimalo je li manjak radnika i prelazak na drugu valutu doveo i do povećanja plaća sezoncima.

Kao i svake godine, najtraženija su zanimanja konobara, šankera i kuhara, posebice pizza majstora. Traže se i čistačice, perači suđa, radnice na štandovima, suvenirnicama i prodavači sladoleda. Velika je potražnja i za vozačima kao i za svim vrstama radnika na građevini. 

Što se lokacije tiče, poslovi se nude od Dubrovnika do Istre, pa tako radnik praktično može birati gdje bi želio raditi, a za 3 mjeseca rada može se zaraditi solidan novac.

sezona,ljeto,sezonac,sezonci,posao,jadran,Dalmacija

Najviše se traže kuhari i konobari

Najlakše će do posla doći kvalitetni kuhari. Majstori za pizzu, roštilj, kebab ili burek mogu očekivati minimalno 1500 eura mjesečno sa uključenim slobodnim danom. Kuhari sa iskustvom u vrhunskim restoranima teško će pristati na plaću manju od 2500 eura.

Konobari početnici mogu očekivati ponude od 1000 do 1200 eura, dok oni iskusniji mogu računati i na 1500. Vrijednost rada poslodavci računaju i kroz poznavanje stranih jezika ze iskustvo na sličnim poslovima. Naravno napojnica ili popularna "manča" ili "bakšiš" se podrazumijevaju. 

Premda to unatrag nekoliko godina nije bila praksa, poslodavci danas jamče jedan slobodan dan u tjednu, a prekovremeni sati su uglavnom plaćeni.

Velika potražnja za spremačicama i peračima suđa

Poslovi koji zahtijevaju manje iskustva i prethodne edukacije su naravno i slabije plaćeni. Tako je plaća spremačica i čistačica u apartmanima i hotelima između 850 i 1000 eura. Na tim je poslovima najčešće osigurana prehrana i smještaj, kao i na poslovima u praonicama posteljine u velikim hotelskim kompleksima. Perači suđa i pomoćno kuhinjsko osoblje također može računati na plaću od 1000 eura ali se tu najčešće ne nudi smještaj i traže se studenti.

Dosta se traži i osoblje u pekarama, pa tako kao glavni tehnolog u pekari na Jadranu može dobiti i 3000 eura za mjesec dana rada, pekar početnik oko 1500, dok se plaće radnica u pekarama kreću između 1000 i 1200 eura.

Vlasnici štandova sa suvenirima, sladoledima, nakitom i opremom za plažu nude plaće od 1500 eura ali bez smještaja. Oni uglavnom računaju na mlade lokalce, studente i srednjoškolce koji svakako imaju osiguran smještaj. Pronašli smo doduše jedan oglas u Tučepima u kojem poslodavac uz plaću nudi i smještaj za zaposlenika. Takvi su međutim i dalje dosta rijetki.

sezona,ljeto,sezonac,sezonci,posao,jadran,Dalmacija

Pomama za vozačima i radnicima u građevini

Budući da turisti vole koristiti suvremene aplikacije za prijevoz poput Ubera ili za naručivanje hrane poput Glova, velika je potražnja agencija za vozačima i dostavljačima. Agencije nude vlastite automobile i gorivo,a sa vozačem zaradu dijele u omjeru 60/40 u korist agencije. Fiksne plaće su u ovoj vrsti oglasa veoma rijetke a komentari na društvenim mrežama ispod ovakvih oglasa izuzetno su negativni. Agencije koje se bave rentanjem automobila također su u stalnoj potrazi za vozačima koji bi vraćali automobile sa završne na početnu destinaciju.

Na obali se puno gradi i renovira, pa je potražnja za pomoćnim radnicima u građevini vrlo visoka. Traže se i limari, krovopokrivači, vodoinstalateri, vozači bagera itd. Plaća se uglavnom po satu rada, sa uključenim smještajem i hranom ali su satnice i dalje dosta niže u odnosu na satnice za isti opis posla u primjerice Njemačkoj.

Dobar dio radnika koji je prethodnih sezona izgradio dobar odnos sa poslodavcem uz zadovoljavajuću plaću nastavlja kod istih raditi i ove godine. Praksa koju su neki poslodavci imali prethodnih godina u kojoj su mogli svoje radnike eksploatirati do mile volje a na kraju sezone kupiti skupog terenca je završena. Dobre radnike treba dobro i platiti a ulazak u Europsku Uniju natjerao je i državni aparat da više pozornosti obrati na prava radnika koji danas uz rad imaju pravo i na obrok i na smještaj i na plaćene prekovremene sate, ali i pravo na to da se koji put za vrijeme sezone i opuste.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.