ŠEST GODINA OD NEREDA U STOCU Županijski sud zakazao sjednicu Vijeća u slučaju „Kaplan i ostali“

Županijski sud Mostar
Hercegovina.info

Šest godina od rušenja izbora u Stocu i nereda u tom gradu Županijski sud u Mostaru zakazao je sjednicu Vijeća u slučaju 'Kaplan i ostali' 25. svibnja u Mostaru s početkom u 9.30 sati. 

Općinski sud u Čapljini, nakon opsežnog suđenja, tri godine i tri mjeseca od nereda 10. siječnja 2020. donosi prvostupanjsku presudu. 

Prvooptuženi Salmir Kaplan, koji je člana biračkog odbora iz Stoca poslao u bolnicu dobio je dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, dok je drugooptuženi Ahmet Ljubović dobio 10 mjeseci zatvora uz novčanu kaznu od 1000 KM, a Demir Mahmutćehajić godinu i četiri mjeseca uz novčanu kaznu od 1500 KM.

Isti su se žalili, a trebalo je još dvije godine da sjednicu Vijeća zakaže Županijski sud. 

Prisjetimo se. Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović 2. listopada 2016. prekinuli su izborni proces u Stocu, fizički se obračunavali sa nositeljima/izvršiteljima izbornog procesa, te uništavali izborni materijal, a što je navedeno i u optužnici. 

Tijekom suđenja obrana se koncentrirala dokazati da je trojka, koja je pred izbore 2016. bila okupljena u Inicijativu za Stolac bila revoltirana. Zanimljiv trenutak svakako je bio kada su se dvojica od spomenute trojice, nakon dvogodišnjeg procesa htjeli i nagoditi, što u Tužiteljstvu s obzirom na trenutak dolaska zahtjeva nisu mogli ozbiljno ni shvatiti. 

Salmir Kaplan, kojeg optužnica, uz ostalo, tereti da je udarcem nogom u vrat životno ugrozio člana Općinskog izbornog povjerenstva Marija Raguža, trudio se pobiti nedvosmislenu medicinsku dokumentaciju nastalu tijekom hospitalizacije mladog Raguža. Čak trojica vještaka očitovala su se o njegovim ozljedama. Prvi je na temelju medicinske dokumentacije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru ustvrdio da je Raguž od Kaplanova udarca mogao preminuti, drugi – liječnik ortoped RMC-a dr. Safet Mujić tvrdio je da je Raguž džaba ležao u Mostaru, i nije bio teže ozlijeđen. Zanimljivo, treći vještak je utvrdio da je u Raguža ipak bilo prijeloma tiroidne hrskavice, ali da je bio na granici između teške i lake ozlijede. 

Kaplanove kolege također nisu gubile vrijeme pred sudom. Branili su se teškim životima, dijagnozama, te se proglasili i smanjeno uračunljivima. 

Proces je odlično oslikao i stanje u kompletnoj BiH. Primjerice, Središnje izborno povjerenstvo nije se moglo usuglasiti oko nedolaska u Čapljinu, a što bi bilo opravdano i očekivano, budući da bi nastavak takve prakse opravdavanja i obrazlaganja odluka za njih značio i nemoguću misiju. Kako nisu mogli odlučiti da svi neće doći, onda su svi došli i pričali različite priče. Ovisno iz kojeg naroda dolaze nisu se mogli sjetiti tko je i zašto prekinuo izbore u Stocu i u koliko sati. 

Dodajmo još i da su Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović 2016. bili okupljeni u Inicijativu za Stolac, koja je stvorila nacionalni naboj da Bošnjaci mogu imati svoga načelnika(Kaplana). Trojka je proces u Čapljini, gdje im je na noge došao i cijeli SIP, na koncu ocijenila politički motiviranim.