ŠEST GODINA OD NEREDA PONOVNO SUĐENJE Kaplan i ostali pozvani na sud u Čapljini

samir kaplan, Neredi, Stolac, K. Perić, salmir kaplan, salmir kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, vijesti

Pola godine nakon što je Županijski sud u Mostaru vratio predmet prvostupanjskom sudu i naložio ponovno suđenje na sud su pozvani „Kaplan i ostali“. 
Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović dobili su poziv da kao optuženi dođu na Općinski sud u Čapljini u ponedjeljak 16. siječnja u 12 sati. Upozoreni su da će u slučaju nedolaska biti prinudno dovedeni. 

Kaplana i ostale tereti se kaznena djela fizički napad na člana biračkog odbor(Kaplan), uništenje izbornih isprava, spriječavanje službene osobe u obavljanju službene radnje, oštećenje tuđe stvari...

Od incidenta u Stocu je prošlo više od 6 godina, predmet se prilično razvodnio, blagovremeno kažnjavanje izostalo, a kazneno gonjenje postalo španjolska sapunica. 
Podsjetimo, Sudsko vijeće u sastavu Darko Zovko, Elis Sultanić i Nada Hamović Kovačević u lipnju prošle godine, a po žalbi trojke, donijelo je odluku da se prvostupanjska presuda ukida. 

"Žalba optuženih: Kaplan Salmira, Ljubović Ahmeta i Mahmutćehajić Demira, izjavljena po braniteljima optuženih Nakić Alenu i Hadžiomeragić Đemi, odvjetnicima iz Sarajeva protiv presude Općinskog suda u Čapljini broj: 53 0 K 063452 17 K od 17.3.2020. godine djelomično se uvažava, pobijana presuda se ukida i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje", potvrdila je tada za Hercegovina.info službenica za informiranje Županijskog suda u Mostaru Karolina Stanković.

Prvostupanjskom presudom suda u Čapljini prvooptuženi Salmir Kaplan dobio je dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, dok je drugooptuženi Ahmet Ljubović dobio 10 mjeseci zatvora uz novčanu kaznu od 1000 KM, a Demir Mahmutćehajić godinu i četiri mjeseca uz novčanu kaznu od 1500 KM. 

Proces je trajao četiri godine, saslušavan niz svjedoka i vještaka, a trebalo je još dvije godine da sjednicu vijeća zakaže Županijski sud (25. svibanj 2022). Na toj sjednici postupajući tužitelj Spomenko Jukić tražio je veće kazne za Kaplana i ostale, a novi odvjetnik trojke Alen Nakić, koji nije bio uključen u sudski postupak u Čapljini kazao je da presuda u Čapljini vrvi nezakonitostima.