Senadov svakodnevni avaz: Za kim zvoni FTV?

...Informativnog programa FTV-a, nakostriješeni novinar, urednik, polit-komesar, SDP-ovska cenzorska gorila, šta li je već, usko formacijski gledano, Damir Kaletović?!

Piše: Senad Avdić, Slobodna Bosna

Ne dotiče me se, uopće me ne zanima taj veterinarsko-sanitarni tehničar rođen "poviš" Živinica. Koga bi uopće moglo zanimati šta iočemu misli novinar (sic) koji još uvijek mrda usnama dok čita novine (knjige su za njega nepremostiv intelektualni izazov) i čiji je fond riječi manji od stambenog fonda Zlatka Lagumdžije?!

Mafijaškim metodama "Slobodne Bosne" koristio se Kaletovićev kolega Avdo Avdić, čiji je prilog večer ranije uklonjen iz dnevnika Federalne televizije. Ne znam što je točno prilog sadržavao, ali, kako mi je rečeno, Avdić je tražio da isti medijski tretman imaju dva po svemu srodna događaja: prvi, kada savjetnik državnog ministra sigurnosti krivo parkira službeni automobil i, drugi, kada federalni ministar policije neslužbeno slupa policijsko vozilo.

O ovom prvom ekscesu FTV je brbljala danima, drugi nije nikada zabilježen na ovom, javnom/jadnom servisu. Kada smo već kod nepropisnog parkiranja, kola među sarajevskom policijom opora anegdota iz vremena kada su bili 24 sata dnevno (i tako tri pune godine!) ponižavani praćenjem Kaletovićevog šefa Bakira Hadžiomerovića. Parkira, sve u prisustvu dodijeljenog obiteljskog policijskog pratioca, Hadžiomerovićeva supruga auto ispred Istorijskog muzeja na Marijin Dvoru, krenula na kavu u kadrovsku kafanu "Tito", pa veli pripadajućem policajcu: "Ostani pored auta, da ga ne bi policija paukom pokupila!"

Platformaškoj političkoj filozofiji i praksi lojalni (lojavi) Kaletović je, pak, svoju suprugu "parkirao" u državno Ministarstvo sigurnosti BiH gdje obnaša savjetničke dužnosti u kabinetu zamjenika ministra, hercegovačkog JNA-ovskog tokmaka Mladena Ćavara. Ali, sve su to sitnice, sve se to može knjižiti kao ilustracije osobne kulture i građanske (ne)pristojnosti, kompetencije ili nekompetencije. Šta je onda važno, za šta se treba zakačiti, šta, nipošto, ne bi smjelo promaći?

Prije 15-ak dana Parlament Federacije BiH odbacio je Revizorsko izvješće o poslovanju Federalne televizije za 2010. godinu. Kada se, barem dijagonalno, pogleda taj financijski dokument, krv vam se zaledi od "nepravilnosti", "nezakonitosti", "negativnih ocjena" o poslovanju ovog javno/jadnog servisa. Dakle, onoga što se među običnim pukom zove (organizirani) kriminal, korupcija. Čovjek koji je plaćen da poznaje zakon, pravnik dakle, koji je pažljivo čitao revizorski izvještaj o FTV-u, kaže mi da je pronašao najmanje pet kaznenih djela poslovodstva ovog javnog servisa za koje je zaprijećena zatvorska kazna od tri do pet godina.

Prema pozitivnim zakonskim standardima, kada parlament odbije prihvatiti revizorski nalaz o poslovanju bilo koga javnog poduzeća (a FTV je takva firma), automatski se smjenjuje postojeća uprava i ekspresno postavlja nova upravljačka struktura koja će štiti javne interese. To se, međutim, nije desilo jer se u federalnom Parlamentu ne odlučuje gvozdenom logikom i običajima zakona, nego preglasavanjem od strane parlamentarne, platformaške većine predvođene, apsolutno, apsolutno, Socijademokratskom partijom BiH i njenim (po)velikim Vođom. Koga brane, koga štite, čiju stranu drže odmetnuti urednici i novinari FTV-a kada ne izlaze iz dupeta Lagumdžije, kada se bacaju pod noge Jurišiću, Lijanoviću, kada sto puta u jednom danu poturaju mikrofone Damiru Hadžiću Noletu i njegovom badži Crnoj Guji, Muhamedu Budimliću?

Štiti sebe i samo sebe, svoj status, svoje privilegije, konačno i svoju slobodicu (i kućicu, i potkrovlje, naravski) ta zlosretna, u kriminal duboko uronjena, nepismena i nedorasla novinarsko-marketinška bratija! Ništa o vlasti u Federaciji, njenom karakteru i fizionomiji tako brutalno točno i dosljedno ne svjedoči koliko profil medija koje su upregnuli u svoju (samo)obranu i zaštitu. Jesu li novinari i poslovodstvo FTV-a poltroni i trabanti SDP-ovske klike? Jesu, ali nisu samo to: oni su, povrh toga, i arogantni, agresivni banditi! Dok im se može...