FOTO  SELO NA NOGAMA Pitaju ministra tko je dao dozvole tajkunima da rove po njihovu rodnom kraju

Kuti Livač, eksploatacija

Mještani svih nacionalnosti iz bjelopoljskog sela Kuti Livač protive se eksploataciji kamenog materijala u svome mjestu, te traži da se ista obustavi. Njih 32.-je potpisalo se, te traži od Ministarstva gospodarstva objašnjenja.

“Vezano za početak radova poduzeća MIP d.o.o Mostar na lokaciji Kuti LIvač u svrhu eksploatacije kamenog materijala, obraćamo vam se s molbom da nam dostavite informacije koje bi trebalo da imaju mještani sela Kuti Livač kao i mještani okolnih naselja na koje bi eventualno radovi imali utjecaja”, navode u dopisu.

Mještani ovog područja su vrlo zabrinuti zbog prolaska teških strojeva seoskim putem, koji je ionako u teškom stanju, a sami su ga gradili.

Smatraju da most kojeg su sami izgradili preko rijeke Sušica i koji nema izdržljivost veću od 3 tone može biti uništen ovim strojevima.

“Samo eventualno iskopavanje bi jako loše utjecalo na životnu sredinu i okoliš, zbog buke i čestica prašine”, dodaju, navodeći da se više obitelji ovdje bavi pčelarstvom. Napominju da je ovo područje ugroženo i odlagalištem Uborak, te da je u podnožju radova izvor Sušice, koja teče sve do petog mjeseca, a čiju vodu koriste svi mještani.

“Molimo vas da provjerite i obavijestite građane ima li navedeno poduzeće dozvole za vršenje radova, ukoliko ima, o kakvim se dozvolama radi, tko ih je odobrio i na što se one odnose”, pisali su mještani ministru gospodarstva 20. kolovoza.

Istim povodom javljao nam se član Udruge profesionalnih inžinjera Kanade Ljubomir Lozo, inače rodom iz ovog mjesta.

“Izvjesni tajkuni i ‘koncesionari’ su na temelju korupcijskih i kriminalnih metoda, i na temelju falsificirane ‘javne rasprave’ o eksploataciji prirodnih resursa i dobara, na lokalitetu zvanom Žukulja u brdu Orlinka iznad sela Kuti-Livač, ishodili nelegalnu dokumentaciju o eksploataciji kamene rude na tom lokalitetu, a prema ugovoru kojeg su napravili sa Vladom HNŽ-a, a koji datira od studenog 2015”, tvrdi Lozo koji napominje da u selu Kuti-Livač živi mješovito nacionalno stanovništvo - tj Hrvati, Bosnjaci i Srbi, i svi su izuzetno i podjednako zabrinuti za budućnost i opstanak sela..  

I on napominje ekološku opasnost koja prijeti.

 “Ono što je posebno vrijedno napomenuti je da, u podnožju lokaliteta brda Orlinka (odnosno dijela Žukulja) izvire riječica Sušica, koja s proljeća, pa sve do kraja mjeseca svibnja teče svojim koritom posred sela i omogućava seljanima koji tu žive, prirodno navodnjavanje poljoprivrede i usjeva. Sušica je tipična ekološka riječica, i od neprocjenjivog je značaja za selo i njene stanovnike. Jasno je da bi ovom eksploatacijom, miniranjima i upotrebom teške rudarske mašinerije, koja bi bila upotrebljena, ovo bila takodje smrtna presuda za našu rjecicu Susicu i ona bi nestala", pribojava se Lozo.

Mještani su našem portalu dostavili svu dokumentaciju vezanu za njihov slučaj, a tvrde da i u ovom trenutku teški strojevi prolaze kroz njihovo mjesto. Komentar resornog ministra čekamo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.