SELO KOD ČAPLJINE Šurmanci su primjer ljudskosti

Duska Jurišić Šurmanci
Facebook

Prije nekoliko dana u Šurmancima, selu u blizini Čapljine, maloljetnici su nanijeli štetu na mesdžidu. Njihovi roditelji su ih razotkrili, ispričali se susjedima Bošnjacima i nadoknadili počinjenu štetu. Šurmance je tim povodom posjetila Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Slučaj riješili mještani međusobno

"Primjer iz Šurmanaca je jedan od rijetkih u poslijeratnoj BiH koji nam ulijeva nadu da međunacionalni odnosi mogu biti bolji, unatoč svim stradanjima. Bošnjaci iz Šurmanaca, njih 20-tak obitelji s prezimenom Tikveša, nakon povratka u svoje selo kažu da nikad nisu imali razlog požaliti se na svoje susjede Hrvate, osim čina vandalizma na mesdžidu koji ih je ostavio zatečenima. Međutim, slučaj su sami mještani međusobno riješili. Roditelji djece koja su vandalizirala objekt zatražili su oprost i dobili ga, a potom su i sanirali štetu. Sad su dobrosusjedski odnosi u selu podignuti za jednu stepenicu više i služe kao primjer drugim mjestima diljem BiH.

"Kultura oprosta, njegovog traženja i davanja"

"To je ono što moramo afirmirati. Kulturu oprosta, njegovog traženja i davanja. Ipak, ne smijemo zaboraviti da odnosi među mještanima ma koliko bili dobri nisu dovoljni da bi osigurali opstanak povratničkih zajednica. Neophodna je podrška vlasti. Podrška u poljoprivrednoj mehanizaciji te obnovi objekata za stanovanje bila bi vjetar u leđa opstanku ali i razvoju povratničke zajednice u Šurmancima, selu koje zahvaljujući Neretvi koja kroz njega protječe, ali i blizini Međugorja i Počitelja, osim poljoprivrednih, ima enormne i turističke potencijale. Uz malo veću brigu Vlade HNŽ, Vlade FBiH i lokalne zajednice, osim što su primjer ljudskosti, Šurmanci bi mogli biti i primjer ruralnog razvoja za cijelu regiju", poručila je Jurišić