'SEKULARNA' DRŽAVA U sarajevskim školama skraćeni sati tijekom ramazana, samo jedna stranka bila protiv

Sarajevo škola

Skupština Sarajevske županije usvojila je danas inicijativu o skraćenju sati u osnovnim i srednjim školama za vrijeme ramazana. Klub Naše stranke nije bio za taj prijedlog.

Iz Naše stranke su naveli da obrazovanje ne može biti žrtva vjerskog ili bilo kojeg opredjeljenja, kolektiva ni pojedinca, piše N1.

“Ta se opredjeljenja moraju poštovati, ali ne na račun opšteprihvaćenih načela o provođenju nastavnog plana i programa, trajanju sati i slično i to u vrijeme intenziviranog ocjenjivanja, kad se đaci bore za veći prosjek ocjena. Ako je nužno neke ustupke činiti bilo kome zbog ramazana, smatramo da se moglo naći adekvatnijih načina od predloženog. Jedan od njih je osiguranje iftara ili pomjeranja odmora u njegovo vrijeme. Sigurni smo da ovo nije želja prosvjetnih radnika i đaka i zato prijedlog nismo podržali”, naveli su iz Naše stranke.

Inicijativu za skraćenje sati tijekom ramazana predložio je zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić.

Inicijativa zadužuje Vladu SŽ i Ministarstvo za odgoj i obrazovanja SŽ da skrati trajanje sati od 29. ožujka do 24. travnja i omogući svim učenicima i radnicima pravo na slobodno vrijeme iftara tijekom trajanja mjeseca ramazana.

Od 27 prisutnih zastupnika, 23 su glasala “za”, jedan je bio “protiv”, dok su dva zastupnika bila “suzdržana”.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje SŽ će naknadno dati upute o načinu na koji će se provoditi ova inicijativa.