Sefer Halilović izgubio tužbu protiv žrtve iz Grabovice

Sefer Halilović
...predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) tužio predsjednika Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica ‘93." Josipa Drežnjaka za naknadu nematerijalne štete nanesene klevetom preko medija.

Uloga Halilovića

Presudu sarajevskog Općinskog suda Drežnjak je dobio pred sami Božić i iako je vjerovao u institucije države i svoju nevinost, stigla mu je kao dar. "Od prvog dana kada je tužba protiv mene podnesena vjerovao sam u pravne institucije. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Tužba protiv mene je odbijena", kazao nam je jučer Drežnjak i dodao da iako je ovo nepravomoćna presuda, jako je bitno da je ovakva presuda izrečena Haliloviću i donesena protiv žrtve zločina počinjenog u Grabovici. Podsjetimo, armijski general Sefer Halilović 7. prosinca 2012. podnio je tužbu protiv predsjednika Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica ‘93. zbog naknade nematerijalne štete nanesene klevetom preko medija. Drežnjak je na 19. godišnjicu obilježavanja stradanja Hrvata Grabovice u proteklom ratu i zločina koji su počinjeni nad njima za medije izjavio: "Još vjerujemo u institucije, u sud da će prikupiti dokaze jer za nas je nezamislivo da nema dokaza za zločine kada znamo da je te večeri ovdje bio Sefer Halilović te se zna tko je bio zapovjednik. Sefer Halilović je vodio akciju...".Te izjave i članci u medijima u povodu 19. godišnjice obilježavanja zločina "Haliloviću su nanijeli duševne boli" te je tužio Drežnjaka i tražio naknadu nematerijalne štete u visini od 15.000 KM, navodi se u dokumentima.

Svjedoci iz Armije

Prema riječima Drežnjaka, glavna rasprava u ovom predmetu bila je jako zanimljiva jer su upravo u njegovu korist svjedočili i visoki časnici Armije Salko Gušić, u to vrijeme zapovjednik VI. korpusa ARBiH, i Sulejman Budaković koji je bio na čelu IV. korpusa.U korist tuženog svjedočio je i Šefko Hodžić, novinar koji je u vrijeme kad je počinjen zločin u Grabovici pratio Halilovića i pisao o njemu. Haliloviću je presuda Haaškog suda, u kojoj je oslobođen optužbi za ratne zločine nad Hrvatima doline Neretve, bila krunski materijal za dokazivanje klevete što očigledno nije bilo dovoljno kako bi dokazao da u sporno vrijeme nije bio u Jablanici.

vecernji.ba