Sedam osoba u HBŽ-u zaraženo brucelozom

bruceloza
Prema njezinim riječima, zadnji slučaj evidentiran je prije tjedan dana na Kupresu.

Uglavnom se radi o osobama koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama ili su konzumirali sirovo nepasterizirano mlijeko ili mliječne proizvode podrijetlom od inficiranih životinja.

- Kako su svi slučajevi otkriveni u trenutku liječenja tj. hospitalizacije u mjerodavnoj zdravstvenoj ustanovi, Zavod za javno zdravstvo obavijestio je o svakom pojedinačnom slučaju Županijsku veterinarsku inspekciju koja je dužna u suradnji s nadležnim veterinarskim stanicama provjeriti zdravstveno stanje životinja - kazala je Mamić.

Kako je za Fenu kazao ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a Dubravko Kovačević zbog pojave bruceloze, a u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja zaraze, odlukom mjerodavnih institucija prošloga tjedna provedena je sustavna mjera uklanjanja - eutanazija 67 ovaca i jedne krave na prostoru općine Kupres, nakon čega je provedena zakonska mjera sanacije.

Inače, na suzbijanju ove bolesti na području Hercegbosanske županije proteklih godina provođeno je više programa u okviru kojih su zaražene životinje eutanazirane, zdrave su cijepljenja, a obavljani su i preventivni veterinarski pregledi, no bolest se i dalje pojavljuje.

Početkom godine Udruga veterinara Hercegbosanske županije upozoravala je da epizootiološka situacija u županiji nije dobra te da je na više mjesta osim bruceloze bila dijagnosticirana i Q-groznica koja je prijetila ljudima.

Udruga veterinara HBŽ-a navodila je kako na pojavu i širenje bolesti utječu nomadsko stočaranje, nekontrolirana trgovina stokom te dolazak na ispašu neispitane i nekontrolirana stoka što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču.

U prošloj godini na području Hercegbosanske županije evidentirana su 102 goveda i 80 ovaca zaražena brucelozom od kojih je većina s područja Kupresa, dok je u Drvaru 70 koza oboljelo od Q groznice.

Fena